Svijet
0

Aktivisti: U Ženevi se mora zaustaviti razvoj "robota ubica"

Klix.ba
Međunarodna koalicija za razoružanje i grupe za ljudska prava istakle su da se kroz razgovore u Ženevi pod pokroviteljstvom UN-a ove sedmice mora iskoristiti prilika da se zabrani razvoj potpuno autonomnog oružja, pod nazivom "roboti ubice".

Aktivisti upozoravaju da takvo oružje, kada se aktivira, bira žrtve bez ljudske intervencije. Iako oni još uvijek nisu u potpunosti razvijeni, robotske sisteme sa raznim stepenima autonomije i ubojitosti već koriste SAD, Izrael, Južna Koreja i Velika Britanija, dok se druge zemlje, poput Kine i Rusije, kreću ka sistemima koji će imati punu borbenu autonomiju.

"Međunarodna zabrana je potrebna kako bi ljudi zadržali kontrolu nad odlukama vezanim za ciljeve i mete, odnosno korištenje sile prema drugima", kazali su aktivisti, prenosi Guardian.

Dodaju kako vlade moraju riješiti ovo temeljno pitanje, jer se ne može dopustiti da roboti odlučuju ko će i kada biti ubijen. U tom se smislu najviše očekuje od Velike Britanije, koja osim što ima modernu tehnologiju, također ima veliki diplomatski utjecaj da riješi ovo pitanje na najbolji način. Aktivisti sugerišu da zabrana ovakvog oružja treba biti isposlovana kroz međunarodni ugovor, kao i kroz nacionalne zakone i druge mjere.

Vezani članci