Omekšavanje stavova
0

Aktivisti pozdravili papin djelimični blagoslov kondoma

Sarajevo-x.com
Papa Benedict XVI (Foto: Reuters)
Papa Benedict XVI (Foto: Reuters)
Katolički reformatori i grupe koje rade na borbi protiv HIV-a pozdravili su izjave pape Benedicta XVI da upotreba kondoma možda nije uvijek pogrešna, javlja BBC. Papa je rekao da njihova upotreba može biti opravdana od slučaja do slučaja kako bi se spriječilo širenje HIV/AIDS-a.

Ovaj stav će biti objavljen u knjizi "Svjetlo svijeta: Papa, Crkva i znakovi vremena" sljedeće sedmice, a predstavlja omekšavanje njegovih ranijih stavova protiv kondoma, kažu analitičari. Vatikan se, naime, već dugo protivi kondomima kao obliku kontracepcije.

Isto tako, aktivisti godinama kritikuju Vatikan zbog toga navodeći kako su kondomi jedna od rijetkih metoda za prevenciju HIV-a.

Papa je ovog puta naveo primjer muških prostitutki, kazavši kako je korištenje kondoma u takvim slučajevima čin moralne odgovornosti. Dosad su iz Vatikana uporno preporučivali apstinenciju, no čini se kako se i to mijenja.

"To je prihvaćanje realnosti na terenu. Ako Crkva nije uspjela natjerati ljude da slijede svoje moralne vrijednosti i apstiniraju od seksa, oni bi trebali poduzeti sljedeći korak i poticati upotrebu kondoma", kažu aktivisti.

Nova knjiga - "Svjetlo svijeta: Papa, Crkva i znakovi vremena" - temelji se na nizu intervjua koje je papa dao njemačkom katoličkom novinaru, Peteru Seewaldu, ranije ove godine. Knjiga će ugledati svjetlo dana sljedeće sedmice.

Na pitanje da li je Crkva protiv upotrebe kondoma, papa je rekao da kondomi banalizuju seksualnost, odnosno izraz ljubavi, ali i da mogu biti neophodni u sprečavanju infekcija.

Iako je papa ponovio temeljno protivljenje Crkve kontracepciji i ponovio svoje stajalište da kondomi nisu odgovor na suzbijanje HIV-a, dodao je kako je na širokom području seksualne etike potrebno razmišljati i izražavati nova stajališta.