Svijet
0

Aktivisti Greenpeacea zvanično optuženi za piratstvo

Klix.ba
Pripadnik ruske obalne straže prijeti nožem aktivistima Greenpeacea
Pripadnik ruske obalne straže prijeti nožem aktivistima Greenpeacea
Ruski sud zvanično je optužio 14 od 30 aktivista ekološke organizacije Greenpeace za piratstvo. Uhapšeni su nakon protesta na arktičkoj naftnoj platformi, a optužbe traže maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora.

"Ovo su ekstremne i neproporcionalne optužbe protiv muškaraca i žena čiji je jedini zločin 'posjedovanje savjesti'. Ovo je sramota i predstavlja napad na same principe mirovnog protesta", rekao je Kumi Naidoo, međunarodni izvršni direktor Greenpeacea.

Suđenje u ruskom gradu Murmansk odgođeno je u srijedu, ali će biti nastavljeno u četvrtak.

"Smatramo da su optužbe apsolutno neosnovane i nezakonite. Naši aktivisti nisu imali nikakvog motiva za otuđivanje nečijeg vlasništva. Tu nema zločina", rekao je Mikhail Kreindlin, Greenpeaceov advokat.

Tužioci insistiraju da su aktivisti predstavljali stvarnu prijetnju za sigurnost uposlenika i vlasništva Gazpromove platforme Prirazlomnaya platform te da mirovni ciljevi ne opravdavaju djela aktivista.

Greenpeaceov brod stigao je do platforme u septembru s ciljem da se aktivisti ukrcaju na nju i održe proteste protiv eksploatacije nafte na Arktiku. Brod i 30 članova posade su, dan kasnije, zadržali ruski graničari.

Aktivisti iz 19 različitih zemalja su uhapšeni i bit će zadržani u Murmansku sve do 24. novembra.

Problematičnost optužbi naglasio je i ruski predsjednik Vladimir Putin, koji je naveo kako ne smatra da su aktivisti pirati, ali su prekršili međunarodni zakon te su svojim djelima mogli izazvati ozbiljnu ekološku katastrofu.