Istanbul
0

Aktivisti "Greenpeacea" protestvovali na naftnoj platformi

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Aktivisti organizacije za zaštitu okoliša Greenpeace obilježili su Dan planete zemlje na plutajućoj naftnoj platformi kod Istanbula, kako bi je spriječili da otplovi ka Grenlandu, ali su zbog loših vremenskih uvjeta odustali od ove namjere.

Grupa je saopćila da je 11 aktivista, od kojih su neki bili u opremi za planinarenje, u petak gliserima presrelo platformu na moru, a zatim se na nju popelo i postavilo transparente na kojima je pisalo: "Zaustavite uništavanje Arktika!" i "Prijeđite sa nafte na čistu energiju!" Platforma Leiv Eiriksson nije se zaustavila i nastavila je svoj put, prošavši kroz Dardanele ka grčkim vodama, javio je Associated Press.

Šest aktivista je napustilo platformu po prolasku kroz tjesnac, a preostalih pet je s nje sišlo nakon što je počeo puhati jak vjetar.

Greenpeace je nakon izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu upozorio škotsku kompaniju Cairn Energy PLC, u čijem je vlasništvu ova platforma, da obustavi istraživanja naftnih nalazišta u Arktiku, upozoravajući da bi bilo nemoguće sanirati posljedice u slučaju sličnog incidenta u tim vodama zbog niskih temperatura, loših vremenskih uvjeta i udaljenosti lokacije.

Dan planete zemlje obilježen je u petak u 175 država, uz učešće više od 500 miliona ljudi.