Svijet
0

Aktivisti Greenpeacea ostaju u pritvoru do suđenja

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Posada Greenpeaceovog broda Arctic Sunrise, čak 22 osobe, provest će dva mjeseca u pritvoru prije suđenja, odlučio je sud u Murmansku. Posada je suočena sa optužbama za piratstvo zbog ukrcavanja na rusku naftnu platformu.

Osam aktivista bit će u pritvoru još tri dana do novog saslušanja. Roman Dolgov, aktivist i glasnogovornik Greenpeacea Russia, snažno odbacuje optužbe protiv njega i ostatka grupe.

"Vjerujem da su optužbe nezakonite i apsolutno nepravedne. Sigurno nije bilo nikakvog piratstva", rekao je Dolgov tužiocima, dodajući kako je on stručnjak za morsko zagađenje i da nije imao ništa sa pokušajem zauzimanja naftne platforme.

Među uhapšenim aktivistima su kapetan broda Pete Willcox i ruski fotograf Denis Sinyakov, koji je unajmljen kako bi dokumentovao aktivizam ove organizacije.

"Jedina kriminalna aktivnost za koju me mogu kriviti je novinarstvo, a nastavit ću to raditi", rekao je Sinyakov.

Sud je odlučio kako postoji rizik da osumnjičeni pobjegnu. Glasnogovornik Istražnog komiteta, Vladimir Markin, kaže kako bi posadi broda pritvor prije suđenja mogao biti promijenjen u period ograničene slobode, ali to treba odlučiti sud. Greenpeace se snažno protivi odluci suda.

"Ruska vlada misli da može maltretirati aktiviste za zaštitu okoliša bez ikakvog straha o posljedicama. Pozivamo ljude u Rusiji i širom svijeta da stanu uz naše aktiviste i brane njihova prava na mirni protest", napisao je Kumi Naidoo, izvršni direktor Greenpeacea, na Twitteru.

Grupa je prikupila više od pola miliona potpisa u online peticiji za oslobađanje posade broda Arctic Sunrise.

Novinari su organizovali proteste u Moskvi kako bi podržali svog kolegu Sinyakova, a u petak će dva vodeća liberalna ruska medija zatamniti svoje ekrane umjesto fotografije, u znak solidarnosti.

Greenpeaceov brod je prišao naftnoj platformi ruskog državnog giganta Gazprom 18. septembra, uprkos naređenjima ruskih graničara da to ne čini. Dvoje aktivista popelo se na platformu i pripremali su se tu ostati nekoliko dana. Narednog dana graničari su okupirali brod i uhapsili čitavu posadu. Brod je dovučen u luku Murmansk.

Aktivisti su suočeni sa optužbama za piratstvo, iako je ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio da je očito da osumnjičeni nisu pirati, ali da su optužbe tehnički valjane, budući da su se pokušali nasilno popeti i preuzeti platformu, što je kršenje međunarodnog zakona.