Svijet
0

Aktivist: 80 sjevernokorejskih izbjeglica priprema se za traženje azila u SAD-u

FENA
Chun Ki-won; Foto: AP
Chun Ki-won; Foto: AP
Osamdeset sjevernokorejskih izbjeglica krije se u raznim azijskim zemljama i priprema se da zatraži azil u Sjedinjenim Državama, izjavio je u petak južnokorejski aktivist.

Chun Ki-won, direktor grupe Durihana Mission, sa sjedištem u Seulu, koja je organizovala bjekstvo 12 Sjevernokorejaca u ovoj sedmici u SAD - najveće takve grupe u posljednje vrijeme - izjavio je kako su u toku pripreme u pet zemalja jugoistočne Azije za uređivanje odlaska izbjeglica u SAD, javio je AP.

"Osamdeset Sjevernokorejaca bit će u stanju da odu u Sjedinjene Države u predstojećim mjesecima", izjavio je Chun novinarima u Seulu. Kazao je kako nije tačno poznato kada će im biti dopušteno da otputuju tamo.

Chun je također kazao kako je njegova grupa upoznata s tim da se još oko 420 Sjevernokorejaca krije u regiji i čeka na azil u Južnoj Koreji.

Na hiljade Sjevernokorejaca napustilo je svoju siromašnu domovinu u posljednjim godinama kako bi pobjegli od gladi i političkog ugnjetavanja, od kojih su mnogi krenuli dugim i rizičnim kopnenim putovanjem kroz Kinu do Tajlanda, Vijetnama, Kambodže i ostalih zemalja jugoistočne Azije na svom putu ka azilu.

Više od 10.000 Sjevernokorejaca prebjeglo je u Južnu Koreju od kraja Korejskog rata 1953. godine, od kojih je većina u posljednjim godinama.

Mali, ali rastući broj Sjevernokorejaca traži azil u SAD nakon što je Washington u 2004. godini usvojio Akt o ljudskim pravima u Sjevernoj Koreji, koji obavezuje na pomoć izbjeglicama koje bježe sa Sjevera. Aktivističke grupe, ipak, kritikovale su Washington što je previše spor u nuđenju pomoći izbjeglicama.

Posljednji dolasci u srijedu 12 prebjega povećali su na 31 broj Sjevernokorejaca koji su odnedavno počeli tražišti utočište u Sjedinjenim Državama.

U četvrtak je u Washingtonu, američki posrednik za ljudska prava u Sjevernoj Koreji, Jay Lefkowitz, izjavio kako očekuje da će se broj sjevernokorejskih izbjeglica koji pristižu u SAD povećati.

"Nismo nametnuli nikakve kvote ni limite na broj koji smo spremni prihvatiti", izjavio je on tokom kongresnog saslušanja.

Posljednja bjekstva dolaze u vrijeme kada se SAD i Sjeverna Koreja pripremaju da sastanu u New Yorku iduće sedmice kako bi raspravljali o uspostavi normalnih veza nakon decenija neprijateljstava. Ti su razgovori omogućeni zahvaljujući sporazumu od 13. februara u kojem je Sjever obećao poduzeti početne korake ka ukidanju svog programa nuklearnog naoružanja.

Nepoznato je koliko će posljednja bjekstva utjecati na nukleaerni sporazum, iako je Sjever izuzetno osjetljiv prema kritikama svog bavljenja ljudskim pravima i smatra ih jedva prikrivenim napadom na njegov režim.