Svijet
0

Ako plin u utorak ne poteče iz Rusije, EU će objaviti ko je odgovoran

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska unija očekuje da će u utorak prema evropskim potrošačima poteći plin iz Rusije i do sada se nije upuštala u to koja je strana kriva za zastoj isporuke, ali ako se isporuka ne obnovi to će i učiniti, rekao je u ponedjeljak povjerenik Evropske komisije za energiju Andris Piebalgs.

"EU se do sada nije upuštala ko je odgovoran za prekid opskrbe plinom, ali ako sutra ne krene plin, Evropska komisija će biti u stanju reći koja je strana odgovorna za nepoštivanje dogovora", rekao je Piebalgs nakon završetka izvanrednog sastanka ministara zemalja članica EU-a zaduženih za energetiku.

Glavni direktor ruskog energetskog diva Gazprom Aleksendar Medvedev izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu da bi isporuka ruskog plina za zemlje članice EU-a mogla biti ponovno uspostavljena u utorak ujutro, u 8 sati po srednjoevropskom vremenu. I predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je u ponedjeljak popodne izjavio da je "sada potpisano sve što treba" i da više nema razloga za odgodu obnove isporuke plina.

"Evropska unija više ne može prihvatiti nove odgode ili nove isprike", rekao je Barroso nakon razgovora s rumunskim predsjednikom i premijerom Traianom Basescuom i Emilom Boc, prenijela je Hina.

Ministri zemalja članica EU-a su u svojim zaključcima pozvali Evropsku komisiju da "provede temeljitu analizu" međusobne povezanosti energetske infrastrukture unutar EU-a i da identificira glavne nedostatke kako bi se ubrzalo planiranje i provedba najhitnijih projekata.

Međusobna nepovezanost energetske infrastrukture unutar EU-a smatra se jednim od glavnih razloga zbog kojih se ne može provesti načelo solidarnosti među državama članicama u situacijama kada se poremeti opskrba energentima, poput posljednjeg slučaja zbog rusko-ukrajinskog plinskog spora. Primjerice, baltičke zemlje su potpuno odsječene od energetske mreže EU-a, ali ovaj put one nisu osjetile nestašicu plina jer ga ne dobivaju preko Ukrajine.

Zemlje članice također kažu kako EU treba hitno donijeti srednjoročne i dugoročne mjere unutar energetske politike, kako se ubuduće ne ponavljale ovakve situacije kada je pola Europe ostalo bez plina usred velikih hladnoća.

EU najavljuje da će ubuduće projekti namijenjeni diversifikaciji transportnih pravaca i izvora biti jedan od glavnih kriterija prilikom odabira projekata koji se financiraju iz zajedničkog proračuna.

„Doprinos diversifikaciji transportnih pravaca i izvora za energetsku sigurnost EU-a i njezinih članica, uključujući i terminale za ukapljeni plin, odgovarajuće povezane s unutarnjim tržištem, mora biti jedan od glavnih kriterija pri odabiru projekata koje sufinancira EU-a i drugi instrumenti poput Europske investicijske banke", kaže se u zaključcima Vijeća ministara.