Svijet
0

Ako ovo nije energetska kriza u EU – šta jeste?

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Svi britanski dnevnici u srijedu detaljno izvještavaju o krizi nastaloj zbog smanjenog priliva ruskog gasa u Evropu podsjećajući da su dramatično smanjene isporuke ruskog gasa ne samo istočnoevropskim zemljama nego i Njemačkoj - najvećoj evropskoj privredi.

Ako ovo nije energetska kriza u Evropskoj uniji, onda je teško reći šta je jeste, konstatira u jednom od redakcijskih komentara Financial Times.

List zamjera Evropskoj uniji što je do sada spor između Rusije i Ukrajine tretirala kao bilateralno pitanje u odnosima tih dviju zemalja, odnosno što se nije ranije umiješala i izvršila pritisak kako bi se pronašlo rješenje.

Sada kada čak i Njemačka, koja je prijateljica Rusije, osjeća posljedice, situacija se mora promijeniti.

Financial Times Evropskoj uniji sugerira da između ostalog izvrši pritisak i na Rusiju i na Ukrajinu kako bi ih privoljela ne samo da se riješi ovaj spor nego i da njihovi budući ugovori o trgovini i tranzitu gasa budu transparentni, poput ugovora koje Rusija sklapa sa zemljama EU-a.

Isti list citra jednoga od vodećih britanskih stručnjaka za energetiku koji smatra da će problem oko ruskog gasa - upravo zato što je toliko ozbiljan - biti riješen u roku od dva dana.

Pritisku EU-a neće biti moguće odoljeti, mislim da ovo mora biti završeno do petka, kazao je za Financial Times Jonathan Stern s Instituta za energetiku u Oxfordu.