Boris Tadić
0

Ako je Mladićevo hapšenje uvjet za EU, nalazimo se u nemogućoj misiji

FENA
Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je, kako u nedjelju prenose beogradski elektronski mediji, da će "Ratko Mladić i svi preostali haški optuženici biti uhapšeni, ako su na teritoriju Srbije", istaknuvši da, ako kao konačan uvjet za napredak prema EU Srbija ima obvezu hapšenja Ratka Mladića, čak i ako se on ne nalazi u Srbiji, "onda se nalazimo u nemogućoj misiji".

On je rekao i da se u posljednje vrijeme ide prema redefiniciji eksplicitnog uvjeta EU-a da Srbija, prije sticanja statusa kandidata za članstvo u EU, mora riješiti problem suradnje s Haškim tribunalom (ICTY), tako što se "puna suradnja svodi na pitanje izručenja jednog čovjeka, Ratka Mladića, što Srbiju može dovesti pred teško rješiv problem".

Predsjednik Koordinacijskog tima vlade Srbije za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić u četvrtak je rekao da je "u toku primjena velikoga i sveobuhvatnog plana hapšenja preostale dvojice haških optuženika Ratka Mladića i Gorana Hadžića".

O tome, kao i o dosad poduzetim akcijama srpska strana će obavijestiti glavnog tužitelja Haškog suda Serga Brammertza kad stigne u posjetu Beogradu 17. i 18. novembra, dodao je Ljajić.