Benjamin Netanyahu
0

"Ako Izrael bude priznat kao "država-nacija" zamrznut ćemo kolonizaciju"

FENA
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Benjamin Netanyahu (Foto: AFP)
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu obavezao se u ponedjeljak da će od svoje vlade zatražiti novo zamrzavanje kolonizacije na Zapadnoj obali pod uvjetom da Palestinci priznaju Izrael kao "državu-naciju židovskog naroda".

"Ako palestinska uprava kaže svome narodu da priznaje Izrael kao državu-naciju židovskog naroda, bit ću spreman da okupim vladu i zatražim novi moratorij na izgradnju" u židovskim kolonijama na okupiranoj Zapadnoj obali, izjavio je Netanyahu prilikom otvaranja zimske sjednice parlamenta, prenio je AFP.

Izrael je pod intenzivnim međunarodnim pritiskom, posebno američkim, da pristane na obnavljanje moratorija na novu izgradnju u kolonijama na Zapadnoj obali koji je istekao 26. septembra, jer je Mahmoud Abbas upozorio da bez toga neće nastaviti pregovore.

Palestinci su u nekoliko navrata odbili Netanyahuov zahtjev koji se odnosi na židovski karakter države, zaključivši da oni već priznaju Izrael koji nikada do sada nije postavio taj uvjet za uspostavljanje diplomatskih odnosa s drugim zemljama, računajući i arapske zemlje potpisnice mirovnog sporazuma s Izraelom.