Nicolas Sarkozy
0

"Ako Grčka propadne, euro nema smisla"

FENA
Nicolas Sarkozy (Foto: AP)
Nicolas Sarkozy (Foto: AP)
"Francuska će podržati Grčku u naporima za smanjenje budžetskog deficita i nema namjeru da gleda kako ta zemlja propada", izjavio je u subotu francuski predsjednik Nicolas Sarkozy. - Ako smo već stvorili euro, ne možemo da dopustimo da propadne zemlja koja je članica eurozone. U suprotnom slučaju, stvaranje eura nema smisla, rekao je Sarkozy, prenosi Reuters.

"Moramo da podržimo Grčku zato što se ta država trudi, ili u suprotnom euro više neće postojati", izjavio je francuski predsjednik.

U planu je da grčki premijer Georgos Papandreu u nedjelju posjeti Pariz u sklopu turneje po evropskim prijestonicama, u pokušaju pridobijanja podrške za plan spasa svoje prezadužene zemlje.

Na sastanku u petak navečer s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu, Papandreu je dobio političku podršku, ali ne i obećanje finansijske pomoći.

Francuski zvaničnici su naveli da trenutno nema potrebe da se Grčkoj daje novčana pomoć, ali je Sarkozy istakao kako bi Pariz bio spreman da pomogne ukoliko bi Grčkoj prijetio budžetski slom.