Svjedočila Elisabeth Fritzl
0

"Ako bih odbila seks, tukao bi djecu"

Sarajevo-x.com
Svjedočenjem Elisabeth Fritzl, skandal u austrijskom gradiću Amstettenu koji je potresao cijeli svijet, dobio je na težini. Naime, ova 42-godišnjakinja bila je seksualnim robom svog oca koji ju je 24 godine držao zarobljenom u podrumu porodične kuće. Dugo nakon oslobađanja Elisabeth nije bila u stanju da da iskaz policiji.

U procesu koji se vodi protiv 74-godišnjeg Josefa nesretna žena konačno je progovorila priznajući sudiji kako je morala pristajati na seks sa svojim ocem jer bi on u protivnom zlostavljao njihovu djecu.

Oca je, kako piše The Sun, nazvala "svemoćnim" i izjavila da je prema njoj bio veoma brutalan.

"Kad ne bih pristala na seks, onda bi djeca ispaštala. Znali smo da će nas tući ili biti loš prema nama."

Fritzl je također prijetio da će nju i djecu koju je s njim dobila ostaviti zaključane i rugao se djeci kad su se usuđivala da mu odgovore.

"Obično je govorio da dole u podrumu gdje se sve to dešavalo nemamo šanse," rekla je Elisabeth. "Govorio je kako bi, kad god poželi, mogao zatvoriti vrata i onda bismo vidjeli koliko dugo bi preživjeli."

U podrumu je ova majka pokušavala djeci pružiti koliko god je moguće normalan život. Pjevala im je pjesme i pričala priče. Ali, kad bi Josef ušao u podrum, ispričala je da bi se atmosfera promijenila.

"Kad bi otišao, nastavili bismo živjeti svoje živote. Kad je bio dole, vladala je tišina. Tada smo samo pokušavali da preživimo. Bio je svemoćan," stoji u izjavi maltretirane žene koja je uvijek bila u strahu da djecu ostavi nasamo sa ocem.

"Nije dopuštao djeci da razviju vlastitu osobnost. Kad su bili mali, to nije bio veliki problem, ali kako su rasli, postajalo je gore."

Krvnik iz Austrije, kako su ga mediji prozvali, otac je šestero djece koje je dobio sa svojom kćerkom. Troje od njih izveo je u kuću, rekavši svojoj supruzi da ih je Elisabeth napustila i pridružila se sekti. Ostalo troje živjelo je sa majkom u tami podruma koji je njihov otac/djed tajno izgradio u tu svrhu.

Suđenje u ovom slučaju trebalo bi početi krajem ove godine. Bit će optužen za 3.000 slučajeva silovanja, okrutnost nad djecom i zarobljavanje.