WikiLeaks upozorava
0

Ako Assange bude izručen SAD-u, počinje "afera Bildt"

SRNA
Julian Assange (Foto: AFP)
Julian Assange (Foto: AFP)
WikiLeaks planira masovnu kampanju protiv Švedske u pokušaju da spriječi moguću ekstradiciju Juliana Assangea u SAD i prijeti da će objaviti tajne izvještaje švedskih diplomata upućivane administraciji SAD.

List Expressen prenosi da je WikiLeaks nabrojao niz mjera koje će preduzeti ukoliko na Švedsku padne sumnja da je umiješana u zavjeru protiv Juliana Assangea.

Navodi se  da će biti objavljeni tajni američki diplomatski izveštaji u kojima švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt figuriše kao informator SAD od početka 70-ih godina.

"Postoje tajna dokumenta koja svjedoče o saradnji Bildta sa američkom administracijom, što protivreči švedskim zakonima. Dokumenta će poslužiti protiv švedske vlade i Bildta, ako se pojavi opasnost da Assange bude predat Americi" - piše list.

Carl Bildt je već komentarisao najave: "Sada samo čekamo da taj dokument koji se njima čini izvanredno tajnim bude objavljen". 

"Kada do toga dođe, taj dio planirane kampanje sa ciljem `bacanja sjenke` na Švedsku  u potpunosti će biti obesmišljen", tvrdi Bildt na  svom internet blogu.