Sergej Lavrov
0

"Akcije NATO-a u Libiji suprotne su rezolucijama UN-a"

FENA
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u subotu da akcije NATO-a u Libiji nisu u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"NATO do sada nije uspio da djeluje u Libiji u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a", rekao je Lavrov na državnom Sveučilištu Immanuela Kanta u Kalinjingradu.

On je istaknuo da u svijetu ne postoji jednoglasnost o brojnim međunarodnim pitanjima, iako postoji želja da se ne podriva stabilnost.

Ruski šef diplomatije se u Kalinjingradu sastao s kolegama iz Poljske i Njemačke, koji su se dogovorili da redovito održavaju takve konsultacije, prenijela je ruska novinska agencija Itar-Tass.

Lavrov će se s predstavnikom libijske opozicije sastati u ponedjeljak u Moskvi, rekao je ruskoj agenciji izvor iz delegacije koja je sa Lavrovom boravila u Kalinjingradu.

Rusija je u petak zatražila objašnjenje za napade na libijske brodove, ističući da NATO treba dosljedno poštivati odluke Vijeća sigurnosti UN-a, koje je Rezolucijom 1973. odobrilo misiju u Libiji u cilju zaustavljanja nasilja i napada na civile.

Međunarodna intervencija u Libiji počela je 19. marta, a NATO je zapovjedništvo nad ovim operacijama preuzeo krajem tog mjeseca.