Novi detalji
0

Akcija u kojoj je ubijen Bin Laden umalo krenula naopako

FENA
Operacija u kojoj je ubijen Osama bin Laden nije se odvijala tako savršeno kao što je moglo izgledati prije dvije sedmice, kada je objavljeno da su specijalne jedinice američke vojske u Abotabadu, na sjeveru Pakistana, likvidirale lidera al Qaide i odnijele njegovo tijelo.

Zvaničnici upoznati s akcijom sada priznaju da je malo nedostajalo da sve krene naopako, i to već od samog početka kada je jedan od helikoptera zbog kvara morao da se prisilno spusti u dvorište Bin Ladenove kuće, i tom prilikom ostao bez repa, zbog čega je propao faktor iznenađenja.

Nivo nepovjerenja koje su Amerikanci imali prema Pakistanu jedan od razloga je što su korišteni helikopteri najnovije tehnologije, koji ponekad mogu da zakažu, prenosi Associated Press.

Na Black Hawk helikopterima načinjene su prepravke kako bi se prigušila buka motora i elisa, i opremljeni su stelt tehnologijom. To je sve povećalo njihovu težinu, što je doprinijelo da u toploj noći jedna letjelica otkaže.

Odluka da se napad izvede baš u toj noći bez mjesečine, donijeta je zato što je suviše mnogo američkih zvaničnika bilo upoznato s planom, pa se Bijela kuća plašila da će ta priča doći do štampe, i da se Bin Ladenu neće moći ući u trag narednih 10 godina.

Zadatak je povjeren jedinici mornaričkih foka koja je krenula iz baze Bagram u Afganistanu, a koja lovi Bin Ladena od 2001.godine. U akciju je bilo uključeno ukupno pet letjelica. Pored dva stelt helikoptera Black Hawk s 23 komandosa, kao podrška tu su bila i tri helikoptera Chenook, veličine školskog autobusa, s dvadesetak komandosa, koji su se spustili u pustinju na oko dvije trećine puta do Abotabada.

Prvobitni plan bio je da se jedan Black Hawk uz što manju buku spusti pored kuće, a drugi da lebdi iznad nje. Komandosi bi zatim započeli potragu za Bin Ladenom istovremeno iz prizemlja i s krova, gdje bi se spustili užadima. Umjesto toga, pošto je jedan helikopter ispao iz igre, krenuli su odmah od prizemlja ka najvišem spratu, gdje su ispravno pretpostavljali da se nalazi Bin Laden. Krčili su sebi put eksplozivom, razvaljujući vrata i zidove.

S liderom al Qaide suočila su se tri člana tima. Kada ih je Bin Laden ugledao, umakao je u svoju sobu. Komandosi su mislili da je krenuo po oružje, pa su pošli za njim. Jedan je odgurnuo dvije žene koje su se ispriječile ispred Bin Ladena, a drugi je pucao u njega, pogodivši ga jednim metkom u stomak, a drugim u glavu.

U sobi su našli jednu automatsku pušku kalašnjikov i pištolj makarov na polici pored vrata. Trebalo im je 15 minuta da dođu do Bin Ladena, a ostala 23 minuta da unište oštećeni helikopter.

Jedan od rezervnih helikoptera Chinook došao je po Bin Ladenovo tijelo, zaplijenjena dokumeta i materijale, i komandose iz uništenog Black Hawka.

Kada se tim "foka" sastao s predsjednikom Barackom Obamom, on ih nije pitao ko je ubio Bin Ladena. Samo je zahvalio svakom članu tima, rekli su zvaničnici koji su željeli da ostanu anonimni.

Pakistanske snage sigurnosti uhapsile su u Karačiju visokog operativca al Qaide Muhammada Ali Qasima Jaqouba, poznatijeg pod borbenim imenom Abu Sohaiba Al Maqija, saopćila je u utorak pakistanska vojska.

"Prema prvim istragama, Al Maqi je jemenske nacionalnosti i djelovao je direktno pod šefovima al Qaide duž pakistansko-afganistanske granice. Hapšenje Al Makija je "bitan razvoj u razbijanju mreže al Qaide koja djeluje u regionu“, naglašava vojska.

Hapšenje je uslijedilo nakon operacije američkih snaga u kojoj je ubijen bin Laden, i nakon što je američki senator John Kerry posjetio Pakistan u ponedjeljak u cilju smanjenja štete po odnose izazvane tajnom operacijom.