Svijet
0

Akcija bombardovanja IDIL-a ne funkcioniše i preduga je

Klix.ba
Akcija bombardovanja koju zemlje Zapada provode u saradnji s domaćim stanovništvom protiv IDIL-a ne funkcioniše i traje predugo, rekao je viši arapski političar za Sky News.

Političar koji je učestvovao na Samitu u Londonu tražio je da ostane anoniman zbog svoje pozicije na Srednjem istoku. Kritikovao je "čestitajući duh" koji su pokazali Velika Britanija, SAD i druge zapadne nacije, te dodao da su njegovi stavovi u vezi sa drugim koalicionim partnerima jasni. Njegove riječi povećale su pritisak na Washington i London da dokažu da imaju mogućnost preokrenuti stvari u Iraku i Siriji.

Nakon skoro pet mjeseci bombardovanja IDIL-ovih meta, napredak je spor i postao je često kritikovan. Političar je kazao kako su arapske zemlje bile spremne poslati zemljane trupe, ali su Amerikanci željeli preuzeti vodstvo akcijom. Upozorio je da je Irak u opasnosti jer bi se zračna akcija američkih snaga mogla prekinuti, kao i akcija iranskih trupa Shia na tlu.

"Ovo bi moglo poslati poruku da je svijet protiv sunita, a to je opasno viđenje koje bi moglo biti osnova za buduće ratove", rekao je.