Svijet
24

AK partija predložila reforme koje bi Erdogana mogle zadržati na vlasti do 2029.

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Turska vladajuća AK partija danas je podnijela parlamentu paket prijedloga ustavnih reformi u kojem se navodi da će proširiti ovlasti predsjednika, naveli su partijski funkcioneri. Ovakav potez bi mogao potencijalno ostaviti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana na čelu do 2029. godine, piše Business Insider.

Erdogan i njegove pristalice su dugo tvrdili da zemlja treba snažno liderstvo izvršnog predsjedništva, nalik na sistem u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ili Francuskoj kako bi se izbjegle krhke koalicione vlade koje su ometale njegov razvoj u prošlosti.

Protivnici vide predložene promjene kao sredstvo za Erdoganove ambicije i strahuju da će donijeti povećan autoritarizam u zemlji koja je već pod vatrom zapadnih saveznika.

"Promjene će samo donijeti jaka rukovodstva", rekao je premijer Binali Yildirim novinarima u subotu, pojasnivši da promjena znači kraj perioda koalicione vlade.

Stranka pravde i razvitka (AKP) želi odrati referendum o ustavnim promjenama do narednog maja i traži podršku nacionalističke MHP opozicije da osvoji odobrenje za nacionalni glas.

Za ustavne promjene je potrebna podrška najmanje 330 poslanika u skupštini koja ima 550 sjedišta kako bi se išlo na referendum. AKP ima 316 poslanika koji imaju pravo na glasanja, a MHP 39.

Erdogan je, prema pisanju Business Insidera ceremonijalno predsjedništvo uglavnom okrenuo u moćnu platformu. Erdogan i AKP su rekli da će javnosti predstaviti svoje predložene promjene, čak i ako osvoje 367 glasova, što je teoretski dovoljno da se uspostave ustavne promjene bez referenduma.

Govoreći na konferenciji za novinare nakon podnošenja prijedloga, visoki zvaničnici Abdulhamit Gul iz AKP-a i Mehmet Parsak iz MHP-a su naveli specifičnosti paketa koji sadrži 21 član, prenosi Reuters.

Predsjednički, parlamentarni i lokalni izbori će biti održani zajedno 2019. godine, dok će se broj parlamentaraca povećati na 600, a svaka politička stranka će pružiti "zamjenu zakonodavaca".

U potezu bez presedana, prijedlozi će omogućiti predsjedniku da zadrži veze s političkom strankom, što znači da bi Erdogan mogao nastaviti vodstvom AKP-a, koji je osnovao.