Svijet
0

AK partija podržava kandidaturu Gulla za predsjednika

FENA
Foto: AP; Abdulah Gul
Foto: AP; Abdulah Gul
Turski ministar vanjskih poslova Abdullah Gull potvrdio je u utorak da ima podršku svoje vladajuće AK partije (Partija pravde i razvoja) u kandidaturi za predsjednika Turske na izborima koji će početi naredne sedmice u parlamentu.

Gull je rekao novinarima da je zatražio susrete s vođama opozicijskoj stranaka kako bi i od njih dobio podršku za svoju kandidaturu, prenio je Reuters.

On je opisao svoj razgovor s liderom desničarske Partije nacionalnog poketa (MHP) Devletom Bahcelijem kao "koristan i plodonosan", ali nije rekao da će ga ta partija podržati.

Bahceli je, međutim, rekao da će poslanici njegove stranke prisustvovati sjednici parlamenta na kojoj će se glasati o novom predsjedniku, tako da će uz prisustvo svojih poslanika - AK partija ima 341 poslanika u parlamentu sa 550 mesta - biti osiguran kvorum od 367 poslanika.

Prvi krug glasanja treba da se održi sljedećeg ponjedeljka, ali se ne očekuje da bi Gull mogao pobijediti tada, nego tek u trećem krugu, koji će biti održan 28. augusta, kada će mu biti dovoljna prosta većina glasova u parlamentu.

Sekularisti zamjeraju Gullu njegovu islamističku prošlost i to što njegova žena nosi zar.

Zamjenik vođe Republikanske narodne stranke Onur Oymen izjavio je da je "to nametanje Partije pravde i razvoja" i da sekularisti smatraju kako je to pogrešno, dok je vođa stranke Deniz Baykal rekao da Gullova islamistička prošlost i shvatanja predstavljaju veliku prijetnju sekularnom poretku.

Republikanska narodna stranka nema, međutim, dovoljan broj poslanika u parlamentu da bi blokirala Gullov izbor za predsjednika u trećem krugu.