Svijet
0

Ajša Gaddafi: Pregovaramo s pobunjenicima

FENA
Ajša Gaddafi
Ajša Gaddafi
Kćerka libijskog vođe Moammara Gaddafija, Ajša Gaddafi izjavila je francuskom informativnom kanalu France 2 da režim njenog oca ima direktne i indirektne kontakte s libijskim pobunjenicima o rješavanju situacije u zemlji.

"Oni sada vode direktne i indirektne pregovore. Mi pokušavamo da zaustavimo krvoproliće i spremni smo da sarađujemo sa đavolom da bismo to postigli", rekla je ona.

Ajša Gaddafi je u četvrtak izjavila da je sukob ojačao njenu porodicu i demantovala da postoje "podjele" ili "sporovi".

Ona, međutim, nije htijela direktno da odgovori na pitanje da li će njen otac razmotriti mogućnost da ode s vlasti, već je samo rekla da je on i dalje važna ličnost za libijske građane.

"Gdje biste voljeli da bude? Ovdje, ovo je njegova zemlja, njegova teritorija, njegov narod. Gdje bi mogao da ode? Postoji nešto što vi nikada nećete shvatiti, a to je da je moj otac simbol... vodič", dodala je ona, prenosi AFP.

Pobunjenici su u više navrata potvrdili da imaju indirektan kontakt s režimom preko posrednika, ali portparol Prelaznog nacionalnog vijeća, koji upravlja teritorijama pod kontrolom pobunjenika, Mahmoud Shamam rekao je prije šest dana da ti pregovori nikada nisu direktni.

Pobunjenici su rekli da će razmotriti mogućnost da dozvole Gaddafiju da ostane u zemlji, pod uslovom da pristane da ode s vlasti.

Gaddafijeva kćerka je u intervjuu direktno apelovala na majke i supruge francuskih pilota koji učestvuju u vazdušnim napadima NATO-a na mete libijskog režima.

"Ja sam već izgubila jedno dijete. Vaši muževi ne štite civile u Libiji. Oni ubijaju moj narod i našu djecu. A zašto sve to rade? Da bi zadovoljili Sarkozyja koji vjeruje da će dobiti više glasova na izborima ako ubije više Libijaca", dodala je ona.