Teheran
0

Ajatolah Ali Kaminej optužio SAD za terorističke napade

FENA
Teheran
Teheran
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Kaminej rekao je u srijedu da posjeduje 100 "nepobitnih dokaza" koji dokazuju da SAD stoji iza terorističkih činova izvršenih u ovoj islamskoj republici i u drugim zemljama na Bliskom istoku.

Njegove primjedbe uslijedile su nakon što je Washington optužio Teheran za umiješanost u plan da se ubije ambasador Saudijske Arabije u Washingtonu. Iran je odbacio ovu optužbu kao neosnovanu, javlja Reuters.

  • Imamo nepobitne dokaze koji pokazuju da Amerika stoji iza terorističkih činova u Iranu i regiji, rekao je Kaminej tokom obilježavanja godišnjice upada revolucionarnih studenata u američku ambasadu u Teheranu 1979. godine.

  • Kada javno prezentujemo tih 100 dokaza, obeščastit ćemo Ameriku u cijelom svijetu, dodao je on, ne objasnivši kada će se to tačno dogoditi.

Prošlog mjeseca američki State Department saopćio je kako je otkrio plan dvojice muškaraca, koji imaju veze s Iranskom revolucionarnom gardom, da izvrše atentat na saudijskog diplomatu u restoranu u Washingtonu. Iranska vlada negira bilo kakvu povezanost.

  • Amerika je pokušala da izvrši pritisak na Iran kako bi skrenula pažnju od protesta pokreta "Okupirajmo Wall Street" i drugih problema s ovim apsurdnim terorističkim scenarijom. Oni žele da optuže ratnike i borce u Iranu za terorizam. Tok događaja se promijenio u svijetu i s Allahovom milošću borba je počela protiv faraona hegemonije i nastaviti će se do njegove konačne propasti, rekao je Kaminej tokom televizijskog obraćanja studentima.

Američki predsjednik Barack Obama se nada da će osujećeni navodni plan za ubistvo saudijskog ambasadora povećati sankcije protiv Irana, koji se već nalazi pod sankcijama UN-a zbog svog nuklearnog programa.