Poruka iz Alžira
0

Aisha Gadafi pozvala Libijce da ruše vladu

Sarajevo-x.com
Aisha Gaddafi (Foto: Reuters)
Aisha Gaddafi (Foto: Reuters)
Aisha Gadafi, kćerka nekadašnjeg libijskog vođe Muamera Gadafija, pozvala je Libijce da svrgnu nove vladare u zemlji, čime je vjerovatno prekršila odredbe na osnovu kojih je dobila izbjeglički status u Alžiru, odakle je i uputila poruku.

Aisha je u utorak, u audioporuci za sirijsku televiziju Al-Raid, pozvala na pobunu protiv ljudi koji su svrgnuli sa vlasti njenog oca, odnosno protiv vlade koja je "došla s NATO avionima", prenosi Al Jazeera Balkans.

"Moj otac nije otišao, on je uvijek s nama", oglasila se Aisha po isteku 40-dnevne žalosti za ocem.

"Ne zaboravite naređenja mog oca, koji vas je pozvao da se nastavite boriti, čak i kada više ne čujete njegov glas", navela je ona. Gaddafija, koji je bio libijski vođa 42 godine, 20. oktobra su ubili libijski pobunjenici, kao i njegovog sina Muatassima.

Kada je libijski glavni grad Tripoli pao u ruke pobunjenika, Aisha je s majkom i dvojicom braće izbjegla u susjedni Alžir. Izjavom je prekršila obećanje alžirskim vlastima da ona i članovi njene porodice neće davati političke izjave, kako ne bi izgubili status humanitarnih izbjeglica.

Nakon slične izjave iz septembra, alžirski zvaničnici su je upozorili da bi mogla biti protjerana iz zemlje. Alžirske vlasti su imale dobre odnose s Gadafijem, a sada nastoje popraviti odnose s novim libijskim liderima.