Tragedija francuskog aviona
0

Airbusu u nevremenu otkazala elektronika

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Avion francuske aviokompanije Air France, Airbus 330, s 228 putnika i članova posade, ušao je u snažne turbulencije te mu je počela otkazivati oprema, nakon čega je nestao iznad Atlantika.

Prije nego li je izgubio kontakt s kontrolom leta, avion Airbus A 330-200 Air Francea prijavio je probleme s elektronskom opremom zbog lošeg vremena iznad Atlantika.

Francuska kompanija obavijestila je medije o električnom kvaru na nestalom avionu te čitav incident opisala kao katastrofu. Pierre-Henri Gourgeon, izvršni direktor Air Francea, na pres-konferenciji je rekao kako je sam avion slao automatske poruke o kvarovima u trenucima kad je uletio u snažne turbulencije, na putu prema Evropi.

Jean-Louis Borloo, francuski ministar zadužen za transport isključio je mogućnost da je avion otet, ali je rekao kako bi avion u ovim trenucima potrošio i zadnje kapi goriva.

  • Do ovog trenutka, ostao bi i bez rezervi kerozina pa nažalost moramo pretpostaviti kako je u pitanju najgori scenarij, kazao je Borloo.

  • Ni španski, ni marokanski, ni francuski radari nisu pronašli signal Airbusa, možemo očekivati najgore, zaključio je.

Glasnogovornica pariškog aerodroma "Charles de Gaulle" rekla je medijima da je kontakt s avionom na letu iz Rio de Janeira izgubljen jutros oko 6 sati po srednjoevropskom vremenu. Nestali avion na pariški aerodrom trebao je sletjeti u 9.10 sati po srednjoevropskom vremenu, prenosi agencija AFP.

Jedan od dužnosnika na aerodromu "Charles de Gaulle" kazao je kako je moguće da je avion imao problema s komunikacijskom opremom, ali isto tako je dodao kako je to vrlo rijedak problem u avionima.

  • Izuzetno smo zabrinuti jer je avion s ekrana nestao još prije nekoliko sati, dodao je isti izvor. Avion na liniji leta 447 iz Rio de Janeira poletio je u nedjelju oko 22 sata po srednjoevropskom vremenu i u njemu se nalazilo 216 putnika i 12 članova posade. U pariškom aerodromu okupljen je i krizni stožer, koji prati razvoj događaja oko misterioznog nestanka aviona.

Brazilske avio snage potvrdile su nestanak aviona te su pokrenule misiju spašavanja pored otoka Fernando de Noronha.

  • Naši avioni napustili su otok Fernando de Noronha i trenutno lete prema Evropi, u potrazi za nestalim Airbusom, kazao je pukovnik Henry Munhoz za brazilsku televiziju, objašnjavajući kako vojni avioni nisu uspjeli otkriti nestali Airbus na radaru.

Dužnosnik avio kompanije Air France medijima je kazao kako će osobe koje očekuju putnike nestalog aviona, biti smještene u posebnom dijelu aerdoroma, na terminalu broj dva. O nestanku aviona obaviješten je i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, koji je izrazio duboku zabrinutost za sudbinu putnika i nestalog aviona.

  • Treba što je prije moguće otkriti okolnosti nestanka aviona, rekao je francuskim medijima Sarkozy i dodao kako sve relevantne službe trebaju sve resurse usmjeriti u pronalasku razloga nestanka Air Franceovog Airbusa.