Svijet
0

Airbus otpušta 10.000 radnika

FENA
Evropski proizvođač aviona Airbus saopćio je da će u iduće četiri godine zatvoriti deset hiljada radnih mjesta u okviru programa restrukturiranja.

Predsjednik kompanije Louis Gallois rekao je na konferenciji za novinare da će posao izgubiti radnici u tvornicama u Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Španiji.

Najgore će proći Francuzi i Nijemci, koji će izgubiti 4.300, odnosno 3.700 radnih mjesta, javio je BBC.

Kompanija kasni s proizvodnjom novog "super džambo džeta", A-380, što je konkurentu Boeingu omogućilo da po zaradi prestigne Airbus, i to prvi put od 2000. godine.

Louis Gallois je objasnio novinarima da kompaniju muči više problema: "Naša struktura i organizacija nisu optimalne. Troškovi su nam previsoki, ne samo zbog američkog dolara već i zato što nismo dovoljno efikasni. Naša druga slabost jeste što se suviše oslanjamo na domaću proizvodnju. To znači da često ne dobijemo najbolju cijenu, odnosnu cijenu koju bismo postigli da otvorimo konkurenicju među našim snabdjevačima. Treća slabost je što Airbus nije integrirana kompanija."

Francuski ministar za rad Gerard Larchere vjeruje da će restrukturiranje kompanije obezbijediti daljnju konkurentnost Airbusa, koji je jedna od najvećih industrijskih kompanija u Evropi - ima 55.000 zaposlenih, raspoređenih u 16 tvornica. Za nju radi i više hiljada radnika zaposlenih kod raznih kooperanata.

Prije tri godine Airbus je prestigao svoga najvećeg suparnika Boeinga i postao najveći proizvođač aviona na svijetu. Medjutim, otada su nastupili problemi s kašnjenjem i troškovima novog aviona sa 600 sjedišta.

Boeing je u posljednje vrijeme postigao veliki uspjeh sa svojim novim avionom srednje veličine, Boeingom 787, a uspjelo mu je i smanjiti troškove racionalizacijom rada u svojim tvornicama, kao i prebacivanjem manje složene proizvodnje u zemlje u kojima su plaće radnika niže.