Brazil
0

Air France mora da plati odštetu žrtvama nesreće

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Francuska aviokompanija Air France morat će da isplati odštetu više od 700.000 dolara porodicama četiri žrtve avionske nesreće u kojoj je prošle godine poginulo ukupno 228 osoba, saopćio je državni sud Rio de Janeira.

U saopćenju se navodi da je sudija Alberto Republicano de Masedo naložio Air Franceu da plati 714.000 dolara odštete roditeljima, kao i babi i djedi, Luciane Clarckson Zebe koja je poginula u prošlogodišnjoj avionskoj nesreći zajedno sa suprugom Paolom Vallom Mescita Vallom i njegovim roditeljima Marijom de Fatimom i Franciscom Eudes Mescitom Vallom, prenosi u utorak AP.

Portparol Air Francea Osmar Maduro izjavio je da "kompanija neće komentarisati odluku (brazilskog) suda".

Air Franceov avion s 216 putnika i 12 članova posade na letu od Rio de Janeira za Pariz, nestao je s radara 1. juna 2009. godine nad Atlantskim okeanom.

Airbus A330-200 na letu AF447 koji je iz Rija poletio u sedam sati uveče po lokalnom vremenu i u Pariz trebao da sleti u 11.10 sati po lokalnom vremenu, srušio se u Atlantik na oko 300 kilometara od obala Brazila.

Pretpostavlja se da je avion, zahvaćen olujnim nevremenom, ušao u zonu sa snažnim turbulencijama koje su izazvale poremećaj u funkcionisanju letjelice.

Do 13. juna prošle godine, gotovo dvije sedmice od nesreće, iz okeana je izvučeno samo 50 tijela nastradalih putnika i članova posade aviona.