Svijet
0

AI: Turska i Iran ne vode računa o civilima u Iraku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Međunarodna grupa za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI) kritikovala je Tursku i Iran da ne čine dovoljno da zaštite civile kada se u sjevernom Iraku obračunavaju s kurdskim pobunjenicima.
  • Dokazi nagovještavaju da Turska i Iran ne čine sve što je potrebno da ne ugrožavaju civile. Kada je riječ o Iranu, sasvim je moguće da se i namjerno gađaju pojedini civilni objekti - izjavio je zamjenik direktora AI-a za Bliski istok Joe Strok, prenose danas turski mediji.

Turska i Iran u posljednje vrijeme sve češće napadaju položaje kurdskih pobunjenika u sjevernom Iraku, koji tamo imaju uporišta i odatle se bore za autonomiju Kurda u svojim zemljama.

Riječ je o pripadnicima Radničke partije Kurdistana i Partije za slobodan život Kurdistana, dvije "sestrinske" grupe koje u sjevernom Iraku imaju svoje baze.

U Ankari i Teheranu tvrde, prema izvještajima agencija, da su u posljednja dva mjeseca u prekograničnim napadima ubili 150 odnosno 50 pobunjenika.

Najnovi razvoj izazvao je proteste među iračkim Kurdima, koji su se na sjeveru te zemlje izborili za izvjestan stepen autonomije.

Oni tvrde da u tim napadima stradaju civili i da su mnogi seljaci bili prisiljeni da napuste svoje kuće i imanja.

U vladi u Bagdadu traže od Turske i Irana da prekinu sa prekograničnim zračnim i artiljerijskim napadima i da poštuju irački suverenitet.

U Ankari i Teheranu tvrde da vode računa o civilima i da je njihov jedini cilj da se obračunuja sa "teroristima i separatistima".

Kako se procjenjuje, u sjevernom Iraku se krije tri do četiri hiljade kurdskih boraca koji povremeno odatle napadaju pojedine ciljeve u Turskoj i Iranu.