Svijet
0

AI: 40 godina nakon rata Izrael bez sigurnosti, Palestinci još siromašniji

FENA
Jerusalem
Jerusalem
Četrdeset godina nakon okupacije njihove zemlje, Palestinci su još dublje uvučeni u bijedu i beznađe, a Izrael nije uspio pružiti sigurnost svom stanovništvu, navodi se u izvještaju Amnesty Internationala uoči godišnjice Šestodnevnog rata 1967.

"Već četrdeset godina kako međunarodna zajednica ne uspijeva da na odgovarajući način riješi izraelsko-palestinski problem, ona ne može i ne smije čekati četrdeset novih godina da to uradi", napisao je Malcolm Smart, direktor programa za Bliski istok.

"Teške izraelske sankcije izazvale su grubo uništavanje palestinske ekonomije i pogoršale sve lošije uvjete u kojima Palestinci žive i rade, s rezultatima očaja, siromaštva i prehrambene nesigurnosti koja dosad nije zabilježena na okupiranim palestinskim teritorijama", nastavio je on.

U izvještaju objavljenom povodom te godišnice, ova međunarodna organizacija za odbranu ljudskih prava sa sjedištem u Londonu "poziva izraelske vlasti da prestanu s oduzimanjem palestinskih teritorija za doseljenička naselja i ostalim kršenjima međunarodnih zakona koja se provode pod okupacijom na palestinskim teritorijama.

"Sve te akcije imaju su za posljedice masovno kršenje ljudskih prava a nisu uspjele da pruže sigurnost izraelskom i palestinskom stanovništvu", nastavlja ova nevladina organizacija.

"Legitimna zabrinutost Izraela u domenu sigurnosti i obaveza vlade da poštuje stanovništvo unutar svojih granica ne opravdava flagrantna kršenja međunarodnih zakona, kao što je izgradnja zida/ograde na Zapadnoj obali na palestinskoj zemlji", piše Amnesty.

Ona traži ukidanje ograde koja se podiže na Zapadnoj obali.

"Da je namjera Izraela da se jednostavno spriječe palestinske samoubice da ulaze u Izrael, ograda bi se nalazila na zelenoj liniji, granici između Izraela i Zapadne obale. Međutim, stvarnost je ta da se najveći dio ograde podiže na palestinskoj zemlji unatoč odluci Međunarodnog suda pravde (ICC)", smatra Malcolm Smart.