Olli Rehn
0

"Ahtisaari ima veliko iskustvo i uživa ugled"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Bivši finski predsjednik Martti Ahtisaari ima veliko iskustvo u rješavanju sukoba, može pomoći u traženju evropskog rješenja za granični spor između Hrvatske i Slovenije i ne mora biti pravnik da bi poštovao međunarodno pravo, izjavio je u utorak u Bruxellesu povjerenik za proširenje Olli Rehn.

"Ahtisaarija vidim kao predsjedatelja skupine neodređenog broja stručnjaka, koja traži evropsko rješenje. On ima veliko iskustvo u rješavanju sukoba i uživa veliki ugled. Osim toga ne morate biti pravnik da biste poštovali međunarodno pravo", rekao je Rehn u raspravi pred Odborom za vanjsku politiku Evropskog parlamenta.

Povjerenik je time odgovorio na primjedbu zastupnice Doris Pack, koja ga je pitala za Ahtisaarijevu ulogu budući da on nije pravnik.

"Ja ne sumnjam u njega, ali on nije pravnik, on je politički posrednik. Mislim da je jedini način za rješavanje hrvatsko-slovenskog graničnog spora odlazak pred Međunarodni sud pravde i pronalaženje pravnog rješenja i ako Ahtisaari može pomoći u traženju temelja za to, onda u redu, nemam ništa protiv", izjavila je Doris Pack.

Slovenski zastupnik Jelko Kacin rekao je u raspravi kako ne razumije izjave političkih vođa u Hrvatskoj koji s jedne strane "kažu da žele završiti pregovore do kraja 2009., a s druge strane kažu da im se ne žuri".

Kacin na taj način interpretirao izjave da Hrvatska ne želi ući u EU po cijenu teritorijalnih ustupaka.

"Hrvatska je u predizbornoj vrućici i ako predsjednik vlade i države govore da im se ne žuri, čini mi se da se žuri hrvatskim građanima, hrvatskom gospodarstvu i zapadnom Balkanu", rekao je Kacin.

Dodao je da će odgovor slovenske vlade na novi kompromisni prijedlog povjerenika Rehna biti "apsolutno pozitivan".