Sibir
0

Ahmedinejad na skupu "istočnog NATO-a"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
List Christian Science Monitor piše u srijedu o samitu takozvane Šangajske grupe za saradnju, asocijacije koja okuplja Rusiju, Kinu i nekoliko srednjeazijskih država u ruskom gradu Jekaterinaburgu, u Sibiru.

Na skupu je u utorak gostovao iranski predsjednik Mahmoud Ahmedinejad koji je u svom govoru izjavio da je "doba velikih imperija završeno" te da "međunarodni kapitalizam uzmiče".

Analitičari pokušavaju utvrditi zbog čega je Ahmedinejad - samo dan nakon spornih izbora u svojoj zemlji nakon kojih je došlo do nasilja – otputovao u Rusiju, pogotovo na skup asocijacije u kojoj je Iran samo promatrač, prenosi VoA.

Jedan ruski analitičar kojeg citira list iz Bostona kaže da Šangajska grupa okuplja zemlje koje se "sve više osjećaju isključenima iz globalnog poretka, kojim dominiraju Sjedinjene Američke Države".

"Gospodarska kriza i uzmak Sjedinjenih Država na svjetskoj sceni dobar su trenutak da se svijet počne organizirati na načelu višepolarnosti", kaže ovaj ruski analitičar, koji međutim dodaje da nije riječ o "istočnom NATO-u".

Svjetske su agencije inače zabilježile da su čelnici Rusije, Kine, Indije i Brazila na skupu u Sibiru pozvali na češće korištenje lokalnih valuta u međusobnoj trgovini, umjesto američkog dolara.