Svijet
0

Ahmedinedžad: SAD više ne mogu diktirati politiku ostatku svijeta

FENA
Mahmud Ahmedinedžad
Mahmud Ahmedinedžad
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je u ponedjeljak da Sjedinjene Države više ne mogu dikrtirati politiku ostatku svijeta i da će odnosi između NATO-a i Pakistana postat sve nestabilniji.

"NATO i Sjedinjene Države trebali bi promjeniti svoju politiku jer je vijerme kada du oni diktirali svijetu svoje uvjete prošlo", izjavio je Ahmedinedžad tokom govora na konferenciji o afganistanskoj ekonomiji u Dušanbeu, prijestonici susjednog Tadžikistana, prenosi Reuters.

"Odnosi između NATO-a i Pakistana, njihova nestalnost i nestabilnost, samo će se pogoršavati", izjavio je Ahmedinedžad. On je govorio na farsi jeziku, koji se prevodio na ruski za učesnike konferencije iz bivše sovjetske republike.

Pozivajući na trenutno povlačenje stranih vojnika iz Afganistana, Ahmedinedžad je kazao: "Glavni razlog za problememe u svijetu je politika zemalja članica NATO-a, s ciljem oživljavanja kolonijalizma. Kompletan problem NATO-a leži u politici njegovih članica, prije svih Sjedinjenih Država, koje su ušče u Afganistan pod krinkom rata protiv terorizma".

Američka delegacija na konferenciji, koju je predvodio pomoćnik državnog sekretara za južnu i centralnu Aziju, Robert Blake, napustila je dvoranu prije nego što je Ahmedinedžad počeo govor i vratila se po završetku njegovog obraćanja.

Ahmadinedžad nije pominjao iranski nuklearni program. Iran tvrdi da je njegov program namijenjen isključivo u miroljubive svrhe, ali Izrael i zapadne zemlje vjeruju da ta zemlja radi na proizvodnji atomske bombe koja bi mogla poremetiti regionalnu ravnotežu moći.