Svijet
0

Ahmedinedžad osudio "poslušnu" vladu Mahmuda Abbasa

FENA
Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad nazvao je u utorak palestinski vanredni kabinet predsjednika Mahmuda Abbasa "poslušnom" vladom.

Velike sile su "odbile narodnu vladu Palestinaca, a uspostavile ovu poslušnu vladu, i žele odlučivati u ime naroda", rekao je predsjednik a navodi ga zvanična agencija Irna.

Predsjednik Abbas je smijenio vladu nacionalnog jedinstva koju su činili Hamas i Fatah kako bi formirao vanredni kabinet na Zapadnoj obali na čelu sa Salamom Fayadom.

Ahmedinedžad je optužio "one koji navodno 60 godina brane samoopredjeljenje i demokratiju, koji su iskoristili sve svoje ovlasti da bi mogli ubijati i preseljavati narod i formirati poslušnu vladu u Palestini".

Nova vlada Mahmuda Abbasa ima podršku Izraela i zapadnih zemalja, koje odbijaju svaki kontakt s Hamasom.

Iranski predsjednik je također kritikovao održavanje sastanka kvarteta u utorak u Jerusalemu, koji treba da razmotri situaciju u regionu.

"Vrijeme zastrašivanja i ponižavanja nacija je završeno i ne mislite da se možete okupljati u jednom gradu i odlučivati i reći da je palestinsko pitanje zatvoreno", rekao je Ahmedinedžad.

"Ako se zločin velikih sila nastavi u Palestini, zločinci će praviti velike korake ka smrti", dodao je on.

Egipat i palestinske obavještajne službe osudili su posljednjih dana Iran, čiji predsjednik traži nestanak jevrejske države, da je pomogao Hamasu u preuzimanju kontrole u Pojasu Gaze.