Svijet
0

Ahmedinedžad objavio da se Iran pridružio "klubu nuklearnih zemalja"

FENA
Predsjednik Mahmud Ahmedinedžad izjavio je kako Iran želi obogaćivanje urana u industrijskom obimu, postavljajući svoju zemlju na kurs sukoba sa Sjedinjenim Državama koje strahuju da Teheran želi stvoriti atomsku bombu.

Ahmedinedžad je u utorak izjavio kako je Iran prvi put uspješno proizveo obogaćeni uran do nivoa potrebnog za stvaranje nuklearnog goriva, izazivajući upozorenje iz Washingtona kako bi posljednji iranski prodor na polju nuklearne tehnologije mogao pojačati međunarodni pritisak.

"Zvanično objavljujem da se Iran pridružio grupi zemalja koje posjeduju nuklearnu tehologiju. To je rezultat otpora iranske nacije", izjavio je Ahmedinedžad u televizijskom obraćanju, prenio je Reuters.

"Na osnovu međunarodnih pravila, mi ćemo nastaviti našim putem dok ne postignemo obogaćivanje u industrijskom obimu", poručio je on zvaničnicima i nekim ambasadorima zemalja iz regije okupljenim u sjeveroistočnom gradu Mashadu.

Ujedinjene nacije su saopćile kako Iran mora prekinuti obogaćivanje uran, proces za koji zapadne zemlje strahuju da Teheran želi iskoristiti za razvoj nuklearnog oružja. Teheran insistira na tome kako su njegove namjere potpuno miroljubive.

Portparol Bijele kuće Scott McClellan izjavio je kako bi iranska objava mogla dovesti do novih razgovora među vodećim članicama Vijeća sigurnosti UN-a.

"Ukoliko iranski režim nastavi ići u pravcu kojem se trenutno kreće, onda ćemo razgovarati s ostalim članicama Vijeća sigurnosti i Njemačkom kako bismo razmotrili to pitanje", izjavio je on.

McClellan nije pobliže naveo koji bi novi koraci mogli biti poduzeti u Vijeću sigurnosti čije neke članice nisu sklone upotrijebiti snažnije mjere protiv Irana, poput nametanja sankcija.

McClellan je odgovarao na novinarska pitanja nakon izjave bivšeg iranskog predsjednika Akbara Hašemija Rafsandžanija da Iran proizvodi obogaćeni uran u 164 centrifuge, što je veliki korak prema njegovom cilju da proizvodi nuklearno gorivo za nuklearne elektrane.

State Department je saopćio kako ne može potvrditi iransku objavu, a neki eksperti tvrde da čak i ako se pokaže da su namjere Teherana tačne trebale bi proći godine da proizvede nuklearno oružje.

Portparol State Departmenta Sean McCormack izjavio je kako je objava dala "veću težinu međunarodnoj zajednici da djeluje na primjeren način", ali neki eksperti tvrde kako je nejasno da li će Rusija i Kina, dvije članice Vijeća sigurnosti s pravom veta, biti voljne da podrže sankcije protiv Irana.