Svijet
0

Ahmedinedžad napade od 11. septembra nazvao "sumnjivim događajem"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad ponovo je doveo u sumnju teroristički karakter napada od 11. septembra 2001. u Sjedinjenim Državama, nazvavši ih "sumnjivim događajem" u svom govoru u Qomu, koji je prenosila državna televizija.

"Prije pet-šest godina u New Yorku se desio sumnjiv događaj. Jedna zgrada se srušila i rekli su da je 3.000 ljudi poginulo. Nikada nisu objavili imena, ali su pod tim izgovorom napali Afganistan i Irak i otada je ubijeno milion ljudi", rekao je Ahmedinedžad u svetom gradu Qomu.

Ovo je već treći put u nekoliko dana da se Ahmedinedžad vraća na ovu temu, poput holokausta počinjenog nad Jevrejima tokom Drugog svjetskog rata, koji također dovodi u sumnju, javlja AFP.

On je 8. aprila optužio SAD da koriste napade od 11. septembra kao "izgovor" za svoje intervencije u Afganistanu i Iraku.

Washington danas optužuje Teheran da traži da se domogne atomske bombe pod izlikom civilnog nuklearnog programa i smatra da je Iran dobrim dijelom odgovoran za nasilje u Iraku kroz pružanje podrške ekstremističkim grupama, pa je najviši vojni američki dužnosnik u Iraku general David Petraeus optužio Iran da igra "destruktivnu ulogu" u Iraku.

U Qomu je predsjednik Ahmedinedžad osudio i "svjetski poredak".

"Mi imamo dvije misije, izgraditi Iran i popraviti svjetsku situaciju. Nemoguće je postići napredak bez promjene svjetskog korumpiranog i nepravednog poretka", rekao je on.

On je uputio nove oštre napade na zapadne sile, rekavši da će "Iran ići do kraja u eliminiranju svjetskog korumpiranog vodstva".

"Iranski narod nikada neće prestati u svojim naporima sve dok u cijelosti ne eliminira korumpirano svjetsko vodstvo a neprijatelj mora znati da sankcije, prijetnje te politički i ekonomski pritisci neće natjerati Iran da odustane od svog nuklearnog programa", rekao je on.