Svijet
0

Ahmedinedžad: Napad na Iran malo vjerovatan

FENA
Iranski nuklearni spor sa zapadnim silama samo je "psihološka propaganda", izjavio je u petak predsjednik Mahmud Ahmedinedžad odbacujući mogućnost vojne akcije protiv njegove zemlje kao malo vjerovatnu.

Tokom posjete Indoneziji, Ahmedinedžad je također optužio UN-ovu agenciju za nuklearni nadzor IAEA za dvostruke standarde i rad pod utjecajem Sjedinjenih Država, Britanije i Francuske.

"Svaka zemlja ima pravo da se brani na način koji je dogovoren", izjavio je on tokom susreta s islamskim školarcima u indonezijskoj prijestonici Džakarti.

"Mi, međutim, mislimo da je ta opcija daleko od moguće", izjavio je on odgovarajući na pitanje šta će učiniti ukoliko Iran bude napadnut zbog svog nuklearnog programa, javio je Reuters.

"Sve ovo je samo psihološka propaganda, a oni znaju da je Islamska Repubiika Iran snažna zemlja. Mislim da imaju pametnija posla od rata s Iranom", kazao je.

Spekulacije oko mogućeg vojnog udara porasle su prošlog mjeseca nakon što je predsjednik Bush izjavio kako su "sve opcije na stolu" da se spriječi Iran od razvoja nuklearnog oružja.

Teheran tvrdi kako samo želi da stvori obogaćeni uran niskog stepena koji se koristi u reaktorima za proizvodnju atomske energije, a ne visoko obogaćeni uran kakav je potreban za proizvodnju bombi.