Svijet
0

Ahmedinedžad: Izrael neće dugo postojati

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad izjavio je u srijedu da "Izrael neće dugo postojati", kritikujući mirovnu konferenciju o Bliskom istoku u Annapolisu, održanu pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Američkih Država, izvještavaju zvanični mediji.

"Nemoguće je da cionistički režim može dugo trajati", rekao je predsjednik na vijeću ministara, rekavši da je "u prirodi takvog režima, utemeljenog na agresiji, laži, zločinu i nedjelima, da nestane".

On je dodao da je konferencija od utorka, na koju Iran nije pozvan, "već propala, te da ona nije ništa drugo nego mrtvorođenče. Nedostajali su joj politički temelji za efikasan rad", rekao je.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei je još u ponedjeljak prognozirao neuspjeh sastanka u Annapolisu, koji je u SAD okupio izraelske i palestinske dužnosnike zajedno s petnaestak arapskih zemalja, s nadom da će se pokrenuti mirovni proces, koji je u "ćorsokaku" već sedam godina.

Iranski predsjednik je također osudio ovo održavanje sastanka a njegova je zemlja pozvala dužnosnike radikalnih palestinskih grupa, koje neprijateljski gledaju na Annapolis, da ove ili iduće sedmice dođu u Teheran na kontra konferenciju.