Svijet
0

Ahmedinedžad: Iran neće odustati od nuklearnih aktivnosti

FENA
Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad izjavio je u petak da njegova zemlja neće prekinuti osjetljive nuklearne aktivnosti, u trenutku kada se šest velikih sila dogovorilo o novim sankcijama protiv Irana, javila je agencija Fars.

"Iranska nacija vlada ciklusom nuklearnog goriva i neće se vraćati unazad", rekao je predsjednik na skupu u provinciji Yazd u centru Irana.

Šest velikih sila umiješanih u iranski nuklearni dosje dogovorili su se u četvrtak o novim sankcijama protiv Irana zbog njegovog odbijanja da prekine osjetljive nuklearne aktivnosti, izjavivši da bi usvajanje rezolucije Vijea sigurnosti UN-a moglo uslijediti iduće sedmice.

"Nemojte misliti da ćete ovim sastancima i saborima zaustaviti put koji slijedi iranska nacija", rekao je predsjednik, koji je dan ranije negirao legitimitet odluka Vijeća sigurnosti.

Iranski predsjednik je zvanično zatražio da učestvuje na sjednici Vijeća sigurnosti kada se bude glasalo o rezoluciji u pismu koje je, posredstvom iranske misije pri UN-u, dostavljeno predsjedavajućem Vijeća sigurnosti.

Nove sankcije Vijeća sigurnosti obuhvataju embargo na kupovinu oružja iz Irana, kao i poziv državama članicama na "oprez i suzdržanost" u isporuci Iranu čitavog niza naoružanja, kao što su tenkovi, borbeni helikopteri i avioni.