Svijet
0

Ahmedinedžad inaugurirao novi iranski parlament

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Irana Mahmud Ahmedinedžad inaugurirao je danas novi sastav nacionalnog parlamenta, u kojem će i naredne četiri godine većinu imati konzervativci.

Frakcije konzervativaca su na glasanjima u martu i aprilu osvojile 70 posto od 290 mandata, dok su ostala mjesta pripala reformistima i nezavisnim kandidatima, prenose zapadne novinske agencije.

Za razliku od prethodnog perioda, konzervativci su sada manje jedinstveni, a struju koja oštro kritikuje Ahmedinedžadovu politiku predvodi bivši šef iranskog tima u nuklearnim pregovorima Ali Laridžani.

Na internom sastanku konzervativaca, održanom u nedjelju, Laridžanijeva struja je uspjela da primora proahmedinedžadovo krilo da im prepusti mjesto predsjednika parlamenta, ali će se o njihovom kandidatu tek glasati.

"Parlament i vlada treba da djeluju zajednički, jer i jedni i drugi pripadaju narodu", naglasio je Ahmedinedžad na svečanoj inauguraciji.

"Oni koji su bili politički rivali, sada ponovo treba da budu braća", dodao je on, očigledno "ciljajući" na Laridžanija, koji je napustio njegovu administraciju, ostavljajući položaj glavnog nuklearnog pregovarača.

Laridžanijeva frakcija kritikuje Ahmedinedžada prvenstveno zbog njegove ekonomske politike, čiji je rezultat i inflacija između 20 i 30 posto.

"Potrebno je da zajednički rješavamo ekonomske probleme", rekao je danas Ahmedinedžad, apelujući na Laridžanijeve pristalice da ne blokiraju vladine planove, jer bi to vodilo pogoršavanju privredne situacije.

Analitičari ističu da su sadašnja zatezanja između Ahmedinedžada i Laridžanija uvod u njihov sudar na predsjedničkim izborima, predviđenim za juni 2009. godine.