Svijet
24

Ahmed Husagić: Politika Austrije će se promijeniti u svim segmentima

Piše: Adisa Pobrić
Ahmed Husagić
Ahmed Husagić
Ahmed Husagić, Bosanac u redovima Socijaldemokratske partije Austrije, od novog predsjednika Alexandera Van der Bellena očekuje da kao i njegov prethodnik Heinz Fischer svojim ovlastima i autoritetom brani ustavni poredak države, ali što je još važnije, i moralne vrijednosti koje su dosad krasile austrijsko društvo.

Kako je prokomentarisao za Klix.ba, smatra da se austrijska politika prema Zapadnom Balkanu neće mijenjati, odnosno da će se nastaviti politika podrške integracijama u Evropsku uniju.

"Bosna i Hercegovina za Austriju ima posebno mjesto jer je Austrija najveći investitor u BiH", istakao je Husagić.

Na pitanje o izuzetnoj popularnosti protukandidata Norberta Hofera, radikalnog desničara koji je zagovarao otcjepljenje Republike Srpske, naš sagovornik je odgovorio: "Da je pobijedio gospodin Hofer, vjerovatno bi pružio podršku radikalnim strujama unutar država Balkana i samim tih donio pogoršanje situacije".

Husagić primjećuje da je jačanje ekstremno desnih partija trend ne samo u Austriji, nego u čitavoj Evropi.

"Međutim, ako pogledate regije unutar Austrije u kojima je Hofer dobio najviše glasova, vidjet ćete da u tim područjima nema puno stranaca. U gradovima u kojima je stanovništvo miješano daleko je jača lijeva opcija, pa je i samim tim Van der Bellen osvojio najviše glasova. Gradovi su odlučili pobjednika. Potpirivanje tog imaginarnog straha od nepoznatog i stranog očigledno ima prođu i u zapadnoj Evropi, a ne samo na Balkanu. Za razliku od Balkana, zapadna Evropa se još uvijek kako-tako nosi sa tim. To su nam pokazali i ovi izbori, iako je pobjeda bila tijesna. Ali nam to sve govori da sukob dvije opcije, one otvorene i tolerantne i one zatvorene i ksenofobične doseže svoj vrhunac. Dva koncepta koja su dijametralno suprotna", navodi austrijski političar iz čije stranke SPÖ je prije sedam dana izabran novi kancelar Christian Kern.

Iako predsjednik Austrije nema velika ovlaštenja, buduća politika te zemlje prema potencijalnim članovima EU, te prema izbjeglicama i njihovom boljem integrisanju u austrijsko društvo bi pobjedom Van der Bellena trebala dobiti pozitivan impuls, uvjeren je Husagić.

"Dolaskom Kerna za novog kancelara Austrije prije sedam dana i rekonstruisanjem vlade, koja ima ovlaštenja o tim pitanjima, mislim da će se politika Austrije promijeniti u svim segmentima, a ne samo po ovim tačkama. Nadamo se da će te napore i vrijednosti prepoznati i onaj dio društva koji je jučer glasao za Hofera", kazao je na kraju Ahmed Husagić.