Hugo Chavez
0

"Ahmadinejadova pobjeda je važna za narode koji se bore za bolji svijet"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Predsjednik Venecuele Hugo Chavez u telefonskom razgovoru čestitao je iranskom kolegi Mahmoudu Ahmadinejadu na ponovnom izboru koji je nazvao "pobjedom za novi svijet", saopćilo je u subotu venecuelsko predsjedništvo.

Chavez, istaknuti borac protiv "imperijalizma" u Latinskoj Americi, istaknuo je tokom razgovora da ta pobjeda svjedoči o "zalaganju iranskog naroda za izgradnju novog svijeta", po saopćenju.

Riječ je o "iznimno velikoj i važnoj pobjedi za narode koji se bore za bolji svijet", ocijenio je Chavez, čija je popularnost na Bliskom istoku naglo porasla otkako je protjerao izraelskog ambasadora zbog ofanzive na Gazu.

Dva čelnika, koja su veoma kritična prema SAD-u, izrazila su želju da se "uskoro sastanu" i potvrdili "spremnost da ojačaju bilateralne veze", dodaje se u saopćenju.

Iran i Venecuela, članovi Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC), prenosi Business.hr., posljednjih godina su znatno učvrstili svoje veze nakon potpisivanja tridesetak ugovora o saradnji koja se u 2007. ostvarila kroz dvjestotinjak investicijskih projekata vrijednih sedam milijarda dolara, kako navodi državno Vijeće za promociju ulaganja u Venecueli (Conapri).