Svijet
0

Ahmadinejad traži od Londona da ispravi svoje greške iz prošlosti

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad zatražio je od Velike Britanije da "ispravi greške iz prošlosti" primajući novog britanskog ambasadora Simona Gassa, koji mu je predao akreditive, izvijestila je u nedjelju agencija Fars.

"Mi gledamo prema budućnosti. Nadamo se da će britanska vlada naučiti lekciju i popraviti svoje ponašanje iz prošlosti. Vaša glavna misija je da negativna sjećanja pretvorite u pozitivna", kazao je Ahmadinejad obraćajući se Gassu.

"Iranski narod neće dozvoliti nikome da se miješa u njegove unutarnje poslove i nadam se da će britanska vlada ispraviti svoje prošle greške", dodao je on.

Novi britanski ambasador trebao je čekati pet mjeseci dok je dobio suglasnost da preda akreditive predsjedniku Ahmadinejadu.

Iranski predsjednik je kritikovao Veliku Britaniju kao i ostale evropske zemlje da se neprijateljski ponašaju prema Teheranu.

"Iran želi imati prijateljske odnose sa svim zemljama. Nažalost, neke evropske zemlje se neprijateljski ponašaju prema iranskome narodu, posebno posljednjih godina... Nadam se da će ispraviti takav stav", rekao je on.