Sergej Lavrov potvrdio
0

"Ahmadinejad spreman za nastavak pregovora"

FENA
Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad pružio je u srijedu uvjeravanja pri susretu s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom u Astani da Teheran ne planira da proizvede nuklearno oružje, izrazivši spremnost za nastavak saradnje s "posredničkom šestorkom" i zalažući se za ukidanje sankcija Iranu.

"Predsjednik Irana nedvosmisleno je objavio odsustvo namjere njegove zemlje da stekne nuklearno oružje", izjavio je ruskim novinskim agencijama šef diplomatije Sergej Lavrov, komentarišući susret Medvedeva, Ahmadinejada i predsjednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (SSOS) u Astani, prenijela je RIA Novosti.

Itar-Tass je prenio riječi ruskog ministra da je Ahmadinejad obećao ruskom predsjedniku da će se vratiti za pregovarački sto i izrazio spremnost da nastavi da sarađuje s "posredničkom šestorkom" u rješavanju iranskog nuklearnog problema, ali i pitanja slabljenja sankcija Teheranu, što bi uključilo regionalne procese "u kojima Iran ima puno pravo da učestvuje ravnopravno s drugim državama".

"Čuli smo (u razgovorima) od predsjednika uvjeravanje da će biti poduzeti svi dopunski koraci u onome što se odnosi na povećanje transparentnosti iranskog nuklearnog programa u okviru kontakata Teherana i Međunarodne agencije za atomsku energiju", rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije kazao je da je razlog zbog koga je Medvedev inicirao susret u Astani, zabrinutost zbog odlaska u "drugi plan" problema iranskog nuklearnog pitanja i zauzetosti učesnika pregovaračkog procesa Bliskim istokom i sjeverom Afrike.

Ruska državna novinska agencija izvještava da Ahmadinejad na samitu SSOS u Astani nije učinio nijednu političku izjavu, ali je "imajući otvoreno u vidu SAD-a i druge zemlje Zapada", kolegama postavio mnogo pitanja o suprotstavljanju "licemjerima koji nastavljaju da slijede kolonijalističke ciljeve modernim metodama".

Ahmadinejadov 10-minutni govor sadržavao je 27 retoričkih pitanja, od kojih je jedno bilo i "da li su naše zemlje počinjale desetine ratova u kojima su posljednjih godina u raznim dijelovima svijeta ubijene ili unesrećene desetine miliona ljudi", navodi Itar-Tass.

"Naravno da ne, nijedna naša zemlja nije učestvovala u tim zločinačkim postupcima", ujedno je i odgovorio predsjednik Irana, zemlje koja u SSOS ima status posmatrača.