Odgovor na sankcije
0

Ahmadinejad proglasio zakon o obogaćivanju urana

FENA
Mahmoud Ahmadinejad (Foto: AP)
Mahmoud Ahmadinejad (Foto: AP)
Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad proglasio je zakon izglasan u julu u parlamentu kojim se traži od vlade da nastavi s obogaćivanjem urana i ograniči suradnju s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), saopćila je službena agencija Irna.

"Vlada ima obavezu nastaviti obogaćivanje na 20 posto", kaže se u zakonu usvojenom 18. jula kao odgovor na međunarodne sankcije protiv Irana.

Proizvodnja obogaćenog urana u središtu je sukoba između Irana i međunarodne zajednice koja smatra da se Teheran želi domoći atomskog oružja, dok Iran to negira.

Ujedinjeni narodi su u junu ojačali sankcije Iranu, a slijedile su ga Sjedinjene Države i Evropska unija u sljedećim sedmicama.

Novi zakon traži također od vlade da "ograniči suradnju s IAEA-om", te da "nastavi s ulaganjima u različite sektore civilne nuklearne tehnologije kako bi se uspostavila nuklearna neovisnost".

Također se traži da vlada poduzme mjere protiv zemalja koje provode inspekcije iranskih zrakoplova i brodova ili odbijaju opskrbiti kerozinom iranske civilne zrakoplove, prenijela je Hina.