S govornice UN-a
0

Ahmadinejad oštro kritikovao nuklearne prijetnje SAD-a i Izraela

FENA
Mahmoud Ahmadinejad (Foto: AFP)
Mahmoud Ahmadinejad (Foto: AFP)
Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad u ponedjeljak je s govornice UN-a u New Yorku oštro kritikovao nuklearne prijetnje SAD-a i Izraela njegovoj zemlji, te odbacio kao nedokazane, optužbe međunarodne zajednice da Iran razvija nuklearno oružje.

"U svijetu danas ima 20.000 nuklearnih bojevih glava, od čega polovina pripada SAD-u. Nažalost, SAD ne samo da je upotrijebio nuklearno oružje, već njime nastavlja prijetiti drugim zemljama, uključujući i moju", rekao je Ahmadinejad s govornice UN-ove konferencije o reviziji Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja (NPT) u New Yorku.

"Cionistički režim nastavlja prijetiti zemljama Bliskog istoka svojim nuklearnim arsenalom", rekao je Ahmadinejad, optuživši Izrael da ima "stotine nuklearnih bojevih glava".

Ahmadinejad je kazao kako je prije nekoliko godina i "jedna evropska zemlja zaprijetila nuklearnim oružjem, s lažnim predtekstom", na što je delegacija Francuske iz protesta napustila dvoranu Opće skupštine UN-a.

"Oni koji su prvi upotrijebili nuklearno oružje su osobe izložene najvećoj mržnji u ljudskoj historiji", rekao je iranski predsjednik za američko bombardiranje Hiroshime i Nagasakija 1945.

On je kazao kako danas posjedovanje "atomskih bombi nije izvor ponosa, već odvratno i sramotno".

Također je optužio SAD za "vertikalnu neproliferaciju", jer prema svojoj novoj nuklearnoj doktrini (NPR) razvija kvalitetnije nuklearno oružje. Za međunarodne optužbe da Iran razvija nuklearno oružje rekao je da nema "nijednog vjerodostojnog dokaza".

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon u uvodnom je govoru rekao da "Iran ima dužnost razjasniti dvojbe i zabrinutosti oko svog nuklearnog programa", te pozvao Teherna da prihvati ponudu za zamjenu obogaćenog urana s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA).

Ahmadinejd je odgovorio da "Iran od početka prihvaća ponudu za razmjenu urana s IAEA-om", ne ulazeći u pojedinosti.

On je optužio nuklearne sile da priječe i uvjetuju drugim zemljama njihovo "legitimno pravo" da usvajaju i razvijaju nuklearnu energiju u mirnodopske svrhe.

Pozivajući da se svim zemljama dopusti korištenje mirnodopske nuklearne energije, istakao je da je godišnja cijene rada termocentrale od 1000 megawata na naftu oko 500 miliona dolara, dok je cijena rada nuklearke iste snage 60 miliona dolara.

Rekavši da je samo postojanje nuklearnog oružja poticaj drugim zemljama da razviju slične arsenale, iranski predsjednik je pozivao da se prihvati "rok i raspored" za uklanjanje svog nuklearnog oružja u svijetu.

Također je pozvao je američkog predsjednika Baracka Obamu da podrži te prijedloge za potpuno ukidanje nuklearnog oružja.

Ahmadinedžad je jedini šef države koji sudjeluje na konferenciji o reviziji NPT-a, koja je u New Yorku okupila izaslanstva 189 zemalja, a trajat će do 28. maja.

Konferencije o reviziji NPT-a održavaju se svakih pet godina od stupanja na snagu sporazuma 1970., a prethodna, sedma konferencija održana 2005., završena je neuspješno, bez konsenzusa o zaključcima.