Svijet
0

Ahmadinejad: Niko se ne smije tako ponašati prema Iranu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nijedna zemlja se ne smije tako ponašati prema Iranu i poricati njegova prava, poručio je u srijedu iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad reagirajući na prijetnju američke senatorice Hillary Clinton, koja je u utrci za nominaciju za demokratskog predsjedničkog kandidata.

"Nijedna zemlja na svijetu ne može vrijeđati Iran i poricati njegova legitimna prava", izjavio je Ahmadinejad u govoru održanom u gradu Hamedanu, na zapadu zemlje, prenosi DPA.

"Dokle god iranski narod pokazuje odlučan otpor, ne postoji ništa što bi bilo koja svjetska sila mogla uraditi da skrši taj otpor", dodao je on.

Clinton je u utorak izjavila da bi kao predsjednica zemlje u slučaju iranskoga nuklearnog napada na Izrael, naredila da Iran bude gađan nuklearnim projektilima.

"U kojem god (Iranci) bili stadiju razvoja programa nuklearnog naoružanja za 10 godina, u slučaju da nerazumno počnu razmatrati mogućnost napada na Izrael, mi ćemo moći da ih u potpunosti sravnimo sa zemljom", rekla je senatorica iz američke savezne države New York.

"To je užasno reći, ali ljudi koji su na čelu Irana moraju to shvatiti jer će ih to možda odvratiti od toga da učine nešto nepromišljeno, ludo i tragično", istaknula je ona na televiziji ABC.

Ahmadinejad je rekao da je spreman razgovarati s bilo kojom zemljom o iranskome nuklearnom programu, ali da neće pokleknuti pred pritiscima Zapada i obustaviti proces obogaćivanja urana.

Zapadne sile optužuju Teheran da pod plaštom civilnog nuklearnog programa pokušava razviti atomsko oružje, što Iran demantira tvrdeći da je program namijenjen isključivo za proizvodnju električne energije.

"Iran se zalaže za pregovore s bilo kojom zemljom radi pronalaženja rješenja za (nuklearno) pitanje. Ali pljujemo na sve one koji žele da Iran odustane od svojih prava", rekao je on.