Svijet
0

Ahmadinejad kao tajno izraelsko oružje

FENA
Mahmoud Ahmadinejad (Foto: AP)
Mahmoud Ahmadinejad (Foto: AP)
Dok je iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad uživao u nedavnoj toploj dobrodošlici u Libanu, oko milju od euforičnog skupa pristalica Hezbollaha koje su mu priredile herojski doček, izraelske vlasti s druge strane granice budno su pratile situaciju, piše Sunday Times.

Ovaj potez kontroverznog iranskog lidera u zapadnom svijetu i Izraelu je viđen kao jasna provokacija, i neki izraelski političari su apelovali na premijera Benjamina Netanyahua da naredi atentat na ovoga zakletog neprijatelja Izraela, piše list.

Prije dvadesetak godina Izrael bi to možda i uradio, ali sada neki u Netanyahuovoj administraciji vjeruju da je upravo Ahmadinejad dobrodošlo tajno oružje Izraela; njegovo zalaganje da se Izrael "izbriše s mape" služi Izraelu za pridobivanje međunarodne podrške, smatraju oni.

Također, iako izraelska vlada službeno kaže da je Iran ozbiljna sigurnosna prijetnja, mnogi u izraelskoj vojsci kažu da je riječ o "tigru od papira", koji se čak i s nekim budućim nuklearnim oružjem ne može nositi sa sofisticiranim izraelskim ratnim strojem.

Sunday Times piše da je Ahmadinejadova provokativna posjeta Libanu vjerojatno više destabilizirala tu zemlju ojačavanjem Hezbollaha, nego što je nanijela bilo kakvu štetu Izraelu.