Svijet
0

Ahmadinejad: Iranski nuklearni program je "voz bez kočnica"

FENA
Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad izjavio je u nedjelju da će njegova zemlja nastaviti s radovima na svom spornom nuklearnom programu, poredeći nuklearne aktivnosti s vozom koji nema kočnica.

Tvrdolinijaški lider također je ponovio poziv za pregovorima, rekavši kako je vrijeme "nadmudrivanja" prošlo. Međunarodni lidedri zatražili su od Irana da prekine s obogaćivanjem urana.

"Voz iranske nacije je bez kočnica i mjenjača brzina. Uklonili smo mjenjač brzina i kočnice i odbacili smo ih još prije dosta vremena", naveo je iranski državni radio Ahmadinejadove riječi upućene skupu islamskih vjerskih službenika, prenosi AP.

Međunarodna agncija za atomsku energiju prošle je sedmice javila da je Iran ignorirao ultimatum Vijeća sigurnosti UN-a da zamrzne svoj program obogaćivanja urana i da je umjesto toga proširio program, uspostavom stotina novih centrifuga.

Izvještaj je uslijedio nakon što je u srijedu istekao rok Vijeća sigurnosti Iranu da prekine s obogaćivanjem urana. Iran je u više navrata odbijao da prekine obogaćivanje kao preduvjet za pregovore oko svog programa.

Sjedinjene Države i njihove zapadne saveznice insistirale su da Iran mora prekinuti obogaćivanje prije bilo kakvih pregovora oko njegovog nuklearnog programa.

Iran, koji je odbio taj uvjet, insistira da je njegov nuklearni program miroljubiv. Sjedinjene Države i njihovi saveznici, međutim, optužuju Teheran da koristi svoj energetski program kao pokriće za razvoj oružja.

Ahmadinejad je izjavio u nedjelju kako se zapadne zemlje osjećaju uplašene iranskim nuklearnim programom jer osjećaju da njihova vlastita snaga opada.

"Zapadnjaci nisu zabrinuti postojanjem i aktivnostima centrifuga u Iranu; oni su zabrinuti propašću njihove hegemonije i ispraznom snagom", naveo je radio Ahmadinejadove riječi.