Svijet
0

Ahmadinejad dobio podršku od Chaveza

SRNA
Ahmadinejad i Chavez (Foto: AFP)
Ahmadinejad i Chavez (Foto: AFP)
Predsjednik Venecuele Hugo Chavez podržao je danas bliskog saveznika, iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinejada, tokom njegove posjete Karakasu u vrijeme rasta tenzija povodom objave o početku prerade uranijuma u novom iranskom postrojenju.

Dvojica lidera sreli su se u Karakasu na početku Ahmadinejadove regionalne turneje tokom koje će još obići Nikaragvu, Kubu i Ekvador. "Oni nas predstavljaju kao agresore. Iran nije izvršio invaziju ni na koga. Ko je bacio hiljade i hiljade bombi, uključujući atomske bombe?", upitao je Chavez tokom sastanka u predsjedničkoj palati.

Lideri Venecuele i Irana šalili su se na račun svojih odnosa i rekli da oni ne treba da budu razlog za zabrinutost. Ahmadinejad je rekao da, kada bi njih dvojica pravili nešto nalik na bombu, onda bi "gorivo te bombe bila ljubav". "Mnogo ćemo raditi na pravljenju bombi i raketa da bismo nastavili ovaj rat. Naš rat je protiv siromaštva, gladi i nerazvijenosti", dodao je Chavez.	Predsjednik Venecuele izjavio je ranije da je Iran pomogao njegovoj zemlji u gradnji 14.000 kuća, kao i fabrika za proizvodnju hrane, traktora i vozila.

"Uvijek ćemo biti zajedno", rekao je Ahmadinejad preko svog prevodioca. On je uz smijeh stavio ruku na Chavezovo rame i dodao da je predsjednik Venecuele "šampion borbe protiv imeprijalizma". Iran je izložen sve većem pritisku povodom svog nuklearnog programa, a kao odgovor na najnovije američke sankcije, zaprijetio je zatvaranjem Hormuskog moreuza, pomorske rute preko koje se izvozi nafta sa Bliskog istoka.