Rusija
0

Ahmadinejad danas na samitu azijskih lidera

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad u ponedjeljak će otputovati u Rusiju na sigurnosni i trgovinski samit azijskih lidera, u svoje prvo putovanje van zemlje nakon spornog reizbora.

Nakon protesta u Teheranu i drugim iranskim gradovima tokom vikenda zbog rezultata izbora održanih u petak, Ahmadinejad nastoji stvoriti sliku normalne situacije prisustvom na samitu Šangajske organizacije za saradnju (SCO) u uralskom gradu Jekaterinburgu, javio je Reuters.

Iran ima status posmatrača u SCO, koja okuplja Rusiju, Kinu i četiri centralnoazijske države.

Ruski predsjednik Dmitri Medvedev planira se sastati s Ahmadinejadom na marginama samita kako bi razgovarali o međusobnim odnosima i iranskom nuklearnom programu, saopćio je izvor iz Kremlja. Rusija je snabdijela Iran nuklearnim goirivom za civilni nuklearni reaktor.

Kineski predsjednik Hu Jintao također ima zakazan susret s iranskim potpredsjednikom u Jekaterinburgu, saopćio je kineski zvaničnik.

Osim Rusije i Kine, SCO okuplja bivše sovjetske centralnoazijske republike Kazahstan, Uzbekistan, Tadžikistan i Kirgistan. Pored Irana, posmatrački status imaju Mongolija, Pakistan i Indija.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai pozvan je kao gost. Lideri Indije i Pakistana također će se vjerovatno sastati u Jekaterinburgu, u njihovom prvom susretu od novembarskih napada na Mumbai.