Konzervativci
0

Ahmadinejad bi se trebao izviniti narodu

FENA
Foto: AFP/HO/File
Foto: AFP/HO/File
Ultrakonzervativni iranski sedmičnik ocijenio je u srijedu da bi se iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad trebao izviniti narodu jer je kasnio u izvršavanju naredbe vrhovnog vođe.

"Ahmadinejad treba da se izvini narodu" naslov je prve strane lista Ya Lessarat, koji smatra da "predsjednik treba da odgovori na pitanja i dvosmislenosti izazvane kod zaprepaštenih birača", prenosi AFP.

Konzervativci su oštro osudili Ahmadinejadovo imenovanje prvog potpredsjednika Esfandiara Rahima Mashaia, kojem prigovaraju da je 2008. izjavio da je Iran "prijatelj izraelskog naroda", a posebno su kritikovali predsjednikovo kašnjenje u provedbi naredbe vrhovnoga vođe Ali Hamnei da ga smijeni.

  • Glasali smo za vas zbog vaše vjernosti vrhovnom vođi, međutim, posljednjih mjeseci, vidjeli smo neke korake s vaše strane koji to dovode u pitanje, nastavlja list, koji kritikuje imenovanje Mashaia ali i smjene ministara obavještajne službe i kulture, poznati po "vjernosti vođi".

  • Ahmadinejadu, ako se to nastavi tako, zatražit ćemo da nam vratite naše glasove, jer nismo glasali za jednu ličnost već za principe revolucije i vjernost vrhovnom vođi, piše list u svom uvodnom članku.

Dok iranska opozicija traži poništenje osporavanih izbora Ahmadinejada 12. juna, ultrakonzervativni predsjednik se nalazi pod udarom oštrih kritika u vlastitim redovima.