Svijet
0

Ahmadinedžadovi suparnici pobijedili na lokalnim izborima u Iranu

FENA
Suparnici ultrakonzervativnoga iranskog predsjednika pobijedili su širom zemlje na izborima za lokalna vijeća, potvrdili su u četvrtak konačni rezultati.

U uznemirujućem ishodu za tvrdolinijaškog vođu, što bi ga moglo prisiliti da promijeni svoj antizapadni ton i okrene se više problemima u zemlji.

Umjereni konzervativni suparnici predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada osvojili su većinu mjesta na prošlosedmičlnim izborima; za njima su slijedili reformisti koje su potisnuli tvrdolinijaši prije dvije godine.

Analitičari su saopćili da su predsjednikovi saveznici osvojili manje od 20 posto mjesta u lokalnim vijećima širom zemlje, javio je AP.

Izbori se uveliko smatraju znakom javnog nezadovoljstva Ahmadinedžadovim stavovima, koji je pooštrio sukobe sa Zapadom i doveo Iran blizu UN-ovih sankcija.

Vjeruje se da su Ahmadinedžadova antiizraelska retorika i čvrsti stav prema iranskome nuklearnom programu podijelili konzervativce koji su ga doveli na vlast.

Neki konzervativci smatraju da je Ahmadinedžad proveo previše vremena sukobljavajući se sa Zapadom i da nije uspio pozabaviti se iranskom ekonomijom koja ne stoji dobro.

Konačni rezultati izbora održanih u petak, koje je objavilo ministarstvo unutrašnjih poslova, pokazuju da su umjereni konzervativci koji se protive Ahmadinedžadu osvojili većinu mjesta.

Rezultati također predstavljaju djelimični povratak reformista - koji se zalažu za bliže veze sa Zapadom i dodatno slabljenje društvenih i političkih ograničenja pod islamističkom vladom.

U prijestonici Teheranu konzervativci koji podržavaju gradonačelnika Mohammeda Baghera Qalifa, umjerenog konzervativca, dobili su sedam od 15 mjesta u gradskom vijeću. Reformisti su osvojili četiri, dok su Ahmadinedžadovi saveznici osvojili tri mjesta. Posljednje mjesto osvojio je olimpijski prvak u hrvanju koji se kandidirao kao nezavisni kandidat.

Izbori ne utiču direktno na Ahmadinedžadovu administraciju i ne očekuje se da će donijeti trenutne političke promjene. Lokalna vijeća bave se komunalnim pitanjima u gradovima i mjestima širom zemlje.

Oni, međutim, prvi put pokazuju da je javnost nezadovoljna burnim Ahmadinedžadovim predsjedničkim mandatom otkako je preuzeo vlast u junu 2005. Očekuje se da današnji rezultati izvrše pritisak na njegov populistički i antizapadni ton i da se usmjeri više na veliku nezaposlenost u Iranu i ekonomske probleme u zemlji.

Vodeći reformist Saeed Shariati izjavio je kako rezultati izbora predstavljaju "veliko ne" Ahmadinedžadu i njegovim saveznicima.

"Glasanje naroda pokazalo je kako on ne podržava predsjednikovu politiku i želi promjenu", izjavio je u četvrtak Shariati, lider Fronta iranskog učešća, najveće iranske reformističke stranke, za Associated Press.

Slično raspoloženje protiv Ahmadinedžada bilo je vidljivo u konačnim rezultatima paralelnih izbora održanih za izbor članova Skupštine stručnjaka, konzervativnog tijela od 86 visokih imama koje nadzire iranskoga vrhovnog vođu i bira njegovog nasljednika.

Veliki napredak za umjerenjake unutar vladajućeg isklamskog establišmenta bio je vidljiv u velikom broju glasova za bivšeg predsjednika Hašemija Rafsandžanija, koji je izgubio od Ahmadinedžada u drugom krugu predsjedničkih izbora u 2005.

Rafsandžani, koji se zalaže za dijalog sa Sjedinjenim Državama, dobio je više glasova od bilo kojega teheranskog kandidata za reizbor u Skupštinu. Tamođer je reizabran Hasan Rowhani, iranski bivši vodeći nuklearni regovarač koga je Ahmadinedžad u više navrata optuživao da daje previše ustupaka Evropljanima.

Iran je počeo s izborima za lokalna vijeća nakon reforme koju je u 1999. godini uveo ondašnji reformistički predsjednik Mohammed Khatami.

Više od 233.000 kandidata natjecalo se za više od 113.000 vijećničkih mjesta u gradovima, mjestima i selima širom zemlje u petak. Sve kandidate za općinska vijeća, uključujući i oko 5.000 žena, provjeravali su parlamentarni komiteti kojima dominiraju tvrdolinijaši. Komiteti su diskvalifikovali oko 10.000 kandidata, navodi se u izvještajima.