Svijet
0

Ahmadinedžad: Velike sile su u padu

FENA
Iranski predsjednik u utorak je okrivio SAD i druge "velike sile" za nuklearno širenje, AIDS i ostale bolesti u svijetu, i optužio ih da iskorištavaju UN i ostale organizacije radi vlastite koristi i na štetu zemalja u razvoju.

Predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je, međutim, da je vrijeme na strani siromašnih zemalja.

"Velike sile su u padu. One su došle do kraja svoje moći, a svijet je na pragu nove, obećavajuće ere", poručio je Ahmadinedžad ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih u Teheranu.

Više nego stočlani Pokret nesvrstanih sastavljen je od tako raznolikih članica kao što su komunistička Kuba, Jamajka i Indonezija, ali većina članica dijeli kritičan stav prema SAD-u i uopće prema razvijenim državama.

I dok Iran u utorak preuzima predsjedavanje nad pokretom, Ahamdinedžadov uvodni govor bio je skrojen da prikaže borbu koju neke članice vode protiv bogatih i moćnih zemalja svijeta.

Nacrt završnog dokumenta, čije će usvajanje biti zatraženo od ministara i do koga je došao Associated Press, odražava tu borbu.

"Bogate i moćne zemlje i dalje vrše neprimjereni utjecaj u određivanju prirode i pravca međunarodnih odnosa, uključujući trgovinske i ekonomske odnose, kao i pravila kojima se rukovode ti odnosi, na štetu zemalja u razvoju", navodi se u nacrtu teksta.